Β. Κορκίδης: Ο πληθωρισμός είναι «πολύ σκληρός για να μειωθεί»

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός δείχνει πως τελικά είναι «πολύ σκληρός για να μειωθεί» αφού τον Μάρτιο «σήκωσε πάλι κεφάλι» και άνοιξε νέα μέτωπα.

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του σχετικά με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης

αναφέρει: «Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο στο 4%, παραμένοντας υψηλά σταθερός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο και η ενέργεια με -1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης της ενέργειας λειτούργησε για ένα ακόμα μήνα βοηθητικά για τον γενικό δείκτη, καθώς διατήρησε το αρνητικό πρόσημο.

Η Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2024 ήταν στον “μικρό κατάλογο” των συνολικά οκτώ χωρών της Ε.Ε. που ο ετήσιος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση και πέμπτη με τον υψηλότερο πληθωρισμό, αφού σύμφωνα την Eurostat εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο. Επίσης, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο καταγράφουν η Κροατία με 4,9%, η Αυστρία με 4,2% και η Εσθονία με 4,1%. Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λιθουανία με 0,3%, η Φινλανδία με 0,7%, η Λετονία με 1% και η Ιταλία με 1,3%. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,3% το Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% από 3,2%.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός δείχνει πως τελικά είναι “πολύ σκληρός για να μειωθεί”, αφού τον Μάρτιο “σήκωσε πάλι κεφάλι” και άνοιξε νέα μέτωπα. Οι δύο βασικές αιτίες που τροφοδοτούν τον πυρήνα του πληθωρισμού είναι οι υπηρεσίες και τα τρόφιμα. Αναλυτικά, η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 3,9% τον Μάρτιο από 3,5% τον Φεβρουάριο, ενώ στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε ο ρυθμός στο 4,8% από 5,8%, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Αυτά τα στοιχεία ενδεχομένως να δείχνουν πως ως προς τα τρόφιμα τα κυβερνητικά μέτρα ανέκοψαν κατά μια ποσοστιαία εβδομάδα τις ανατιμήσεις στο καλάθι του νοικοκυριού.

Ομως, συνολικά τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν έφεραν τον πρώτο μήνα εφαρμογής τους αποκλιμάκωση, αλλά αναζωπύρωση του ρυθμού μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών. Ολα δείχνουν πως το “ασανσέρ” του πληθωρισμού θα συνεχίσει να ανεβοκατεβαίνει και τους επόμενους μήνες.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρθρο Β. Κορκίδης: Ο πληθωρισμός είναι «πολύ σκληρός για να μειωθεί» εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
v-korkidis-o-plithorismos-einai-poly-skliros-gia-na-meiothei.htm
Τυχαία Θέματα