Βροχή αγωγών από πολίτες προς τις κυβερνήσεις

Μεγάλη αργοπορία στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, έλλειψη διαγνωστικών μέτρων, αγνόηση της σοβαρότητας της πανδημίας: ήδη αυξάνεται η δυσαρέσκεια κατά των κυβερνήσεων που δεν έλαβαν μέτρα προστασίας των πληθυσμών, την ώρα που ο κορονοϊός πλήττει πλέον ολόκληρο τον πλανήτη.
«Ανθρωποι που μπορούσαν να σωθούν, πεθαίνουν, διότι δεν έχουν πρόσβαση σε μονάδες εντατικής θεραπείας», διαπιστώνει γιατρός νοσοκομείου της Μαδρίτης.
«Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, δεν υπάρχουν αρκετά τεστ,

δεν υπάρχουν αρκετά μέσα προστασίας … όλοι στο νοσοκομείο είναι πάρα πολύ εκτεθειμένοι», λέει ένας ασκούμενος Ψυχιατρικής στην Νέα Υόρκη.
Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η συρροή των ασθενών στα υπερκορεσμένα νοσοκομεία και οι ελλείψεις στα μέσα προστασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων στις χώρες όπου οι νεκροί της πανδημίας μετρώνται κατά χιλιάδες.
Η διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές βρίσκεται στο στόχαστρο: στην Ισπανία οι αρχές επικρίνονται διότι επέτρεψαν τις μεγάλες συναθροίσεις προϊούσης της επιδημίας στην χώρα, στην Γαλλία για τις ελλείψεις σε προστατευτικές μάσκες, στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πολύ καθυστερημένη αφύπνιση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που προσμετράται στα κρούσματα, αφού πέρασε όλο τον Μάρτιο κάνοντας χειραψίες σε αμέριμνες επισκέψεις στα νοσοκομεία.
Από τις 6 Μαρτίου, η Journal international de medecine (JIM) αναρωτιόταν σε άρθρο της για «τις υποψίες έλλειψης προετοιμασίας στην Γαλλία».
Την εποχή εκείνη, όταν δύο μόνο θάνατοι είχαν καταγραφεί στην χώρα, το άρθρο έκανε ήδη λόγο για μία ανησυχητική κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης μασκών FFP2 και αναφερόταν σε άρνηση των αρχών να δουν την πραγματικότητα.
Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αερογέφυρα βρίσκεται σε λειτουργία για την εισαγωγή μασκών, κυρίως από την Κίνα.
«Θα έλθει ο καιρός των ευθυνών, αυτός ο καιρός θα έλθει, είναι νόμιμο και δημοκρατικό», παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καλώντας όλους να επιδείξουν «ταπεινότητα».
Μετά την έξοδο από την κρίση αυτή, η απειλή τιμωρίας των κυβερνήσεων στις κάλπες μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, που καλούνται να εκλέξουν πρόεδρο τον προσεχή Νοέμβριο.
«Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν συμπεράσματα, αλλά αυτή η κρίση πιθανόν περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει τον Τραμπ. Η διαχείρισή του ήταν βραδεία και αδέξια», σύμφωνα με τον Charles Kupchan, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Georgetown University στην Ουάσινγκτον.
Δυσκολίες μπορεί επίσης να συναντήσει ο βραζιλιάνος φίλος του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος μιλά για «ψύχωση» και απορρίπτει το μέτρο του περιορισμού στο σπίτι.
Μία στρατηγική ρίσκου στο υγειονομικό επίπεδο ανησυχεί τμήμα της Βραζιλίας, όπου η λέξη «καθαίρεση» βρίσκεται στο στόμα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του κέντρου.
Ομως, πέρα του πολιτικού μέλλοντος των κυβερνώντων, αρχίζει επίσης να εμφανίζεται το θέμα της δικαστικής δίωξης.
Στην Γαλλία έχουν κατατεθεί αγωγές κατά μελών της κυβέρνησης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
«Ο πολλαπλασιασμός των αγωγών αποτελεί ένδειξη ότι πολίτες παραμένουν σε επαγρύπνηση», λέει ο συνταγματολόγος Dominique Rousseau, ακόμη και αν οι πιθανότητες συνέχισης αυτών των δικαστικών διαδικασιών είναι ελάχιστες, κατά την γνώμη των δικαστικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα