Υπολογιστής τσέπης σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας γίνεται εργαλείο κατά του κορονοϊού
16:05 27/9/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Μπορεί ένα προηγμένο τεχνολογικό σύστημα εν είδει ηλεκτρονικού υπολογιστή να χωρέσει στο …πορτοφόλι μας; Την απάντηση στο φιλόδοξο αυτό ερώτημα επιχειρεί να δώσει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ηγείται μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου υπολογιστή, σε μέγεθος και διαστάσεις πιστωτικής κάρτας, που θα μπορεί να “αντιλαμβάνεται” τον κόσμο γύρω του.
Πρόκειται
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Χάρης Κουζινόπουλος, ερευνητής του ΙΠΤΗΛ και υπεύθυνος διαχείρισης του έργου, «στόχος της όλης ερευνητικής προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός μικρού αυτόνομου υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, δηλαδή 85×55 χιλιοστά και μέγιστο πάχος 3 χιλιοστά. Θα έχει -μεταξύ άλλων- επεξεργαστή, σύστημα συγκοµιδής ενέργειας και αισθητήρες βάσει των οποίων θα συλλέγει πληροφορίες από τον κόσμο γύρω του. Θα υπάρχουν μετρήσεις υγρασίας, θερμοκρασίας, διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μια κάμερα για να λαμβάνει φωτογραφίες, τις οποίες μετά, με έξυπνο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα βρίσκεται στην κάρτα, θα μπορεί να τις στέλνει είτε στον τελικό χρήστη είτε σε κάποιον υπολογιστή».
«Το concept», αναφέρει ο Δρ. Κουζινόπουλος, «είναι πως αυτόν τον υπολογιστή είτε τον εγκαθιστά ο χρήστης κάπου και παίρνει μετρήσεις και αποφάσεις ή θα μπορεί να τον έχει πάνω του, στο πορτοφόλι ή την τσέπη του, από τη στιγμή που είναι τόσο μικρός».
Πρόκειται για ένα προϊόν, όπως τονίζει και ο διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας, που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά. «Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Θα είναι ουσιαστικά το πρώτο τέτοιο σύστημα, μ’ αυτές τις δυνατότητες, σ’ αυτές τις διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η AMANDA στη μάχη κατά της Covid-19 και άλλων κρίσεων
Το AMANDA, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Κουζινόπουλος, θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης ένα «καταπληκτικό εργαλείο στη διαχείριση κρίσεων», μεταξύ αυτών και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τωρινής πανδημίας. «Σίγουρα δεν είναι ιατρικό προϊόν και δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά μπορεί να βοηθήσει σε άλλα κομμάτια», σημειώνει ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό: «Για παράδειγμα, υπάρχει περιορισμός στο πόσα άτομα υπάρχουν σ’ ένα σούπερ μάρκετ. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να εγκαταστήσει εύκολα τέτοιες κάρτες σ’ ένα σούπερ μάρκετ, ώστε να παίρνουν φωτογραφίες μέσα από τον χώρο και “τρέχοντας” τον έξυπνο αλγόριθμο με τον οποίο θα είναι εξοπλισμένες, να μπορούν να υπολογίζουν τον αριθμό των ατόμων στο χώρο. Συνεπώς, αν ξεπεραστεί το όριο που έχει οριστεί, θα στέλνουν ένα μήνυμα προειδοποίησης στον διευθυντή του καταστήματος».
Άλλο σενάριο υπό ανάπτυξη αφορά το πακετάρισμα πχ των φαρμάκων ή τη μεταφορά ενός εμβολίου που αναμένει με αγωνία η παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της Covid-19. «Όταν έρθει με το καλό (το εμβόλιο) και χρειαστεί να γίνει η μεταφορά του από την αποθήκη στο νοσοκομείο, σε περίπτωση που χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες μεταφοράς, θα μπορεί να πακετάρει κανείς τέτοιου είδους κάρτες και αυτές, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μετράνε θερμοκρασία, υγρασία κλπ. Έτσι, όταν φτάσει στον προορισμό του το εμβόλιο, οι κάρτες αυτές θα ενημερώνουν αν τηρήθηκαν σωστά όλα τα μέτρα μεταφοράς του προϊόντος».
Ένα τρίτο σενάριο που είναι ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο, πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο αλλά και πιο δύσκολο, όπως επισημαίνει ο Δρ. Κουζινόπουλος, αφορά το contact tracing, που ήδη κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει, όπως η Γερμανία. «Αυτό προϋποθέτει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι εφοδιασμένος με τέτοιες κάρτες και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος χρήστης θετικός, θα μπορεί ο γιατρός να ενημερώνει σχετικά το λογισμικό της κάρτας του. Οπότε, σε περίπτωση που πλησιάσει κανείς κάποιον χρήστη που είναι θετικός σε covid, να λαμβάνει ανώνυμα ένα μήνυμα ότι έχει έρθει σε κοντινή επαφή με χρήστη με covid, προκειμένου στη συνέχεια να κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο, για να διαπιστώσει αν έχει και ο ίδιος προσβληθεί», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Δρ. Κουζινόπουλος.
Σοφία Παπαδοπούλου
Keywords
γινεται, εκετα, θεσσαλονικη, smart, εμφάνιση, απε-μπε, χωρες της ευρωπης, χωρες, γερμανια, εδρα, πλαισιο, φωτογραφιες, smart, αγορα, αγωνια, ανθρωπος, απε, απε-μπε, βρισκεται, γινει, δωσει, ευκολα, υπαρχει, εμβολιο, εμφάνιση, εξι, εξυπνο, υγρασια, μπε, ουσιαστικα, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, ιατρικο, νοσοκομειο, πληροφοριες, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι δεν πρέπει να έχει το βιογραφικό σας, αν θέλετε να φτάσετε ψηλά
- Καιρός: Η Αττική ψήνεται στον ήλιο – Η ΕΜΥ περιμένει βροχές και καταιγίδες από το βράδυ
- «Ημέρες lockdown» θυμίζει το κέντρο της Αθήνας – Κάμψη έως 80% στα καταστήματα εστίασης
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα
- Επιδείνωση του καιρού- Οδηγίες της ΓΓΠΠ
- Σαρωτικές αλλαγές στο διεθνές τραπεζικό σύστημα από το σκάνδαλο των 2 τρισ.
- Αλλάζει τα δεδομένα νέα δημοσκόπηση: Οι Εργατικοί προηγούνται για πρώτη φορά των Συντηρητικών
- Αζερμπαϊτζάν: Ισχυρίζεται ότι κατέλαβε χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας
- Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού;
- Εκτεταμένοι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Υπολογιστής τσέπης σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας γίνεται εργαλείο κατά του κορονοϊού
- Τι «ξημερώνει» για την αγορά ακινήτων
- Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όχι η AstraZeneca θα πληρώσουν τις παρενέργειες από το εμβόλιο
- Πρωτογενές έλλειμμα 5,484 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο
- Το 2021 ξεκινούν τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου»
- Η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της TUI το 2020
- Αναστολή αποπληρωμής δανείων προβλέπει επικεφαλής της ΕΚΤ
- Κορονοϊός: Πόση ώρα μετά είναι ασφαλές το ασανσέρ σε περίπτωση που βήξει ασθενής
- Κ. Μπακογιάννης: Το 2021 τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου»
- Αρνητικός και στο δεύτερο τεστ κορονοϊού ο Σαρλ Μισέλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τι δεν πρέπει να έχει το βιογραφικό σας, αν θέλετε να φτάσετε ψηλά
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά του Αγίου Όρους
- Νέα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ ανοικτά της Χαλκιδικής
- Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα
- Σαρωτικές αλλαγές στο διεθνές τραπεζικό σύστημα από το σκάνδαλο των 2 τρισ.
- Ολλανδία: Ημερήσιο ρεκόρ με 2.995 κρούσματα κορονοϊού
- Κορονοϊός: Πλησιάζει το 1 εκατ. ο αριθμός των νεκρών
- Φυλακές Δομοκού: Έρευνα στα κελιά - Τι βρέθηκε
- Αντίσταση Γάλλων δημάρχων κατά των μέτρων Covid-19