O μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων

08:16 15/6/2018 - Πηγή: Dimosio

Καθορίστηκε ο μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, από τον Αύγουστο του 2018. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε χθες την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο που επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει :

Η κλαδική σύμβαση κατατίθεται μετά την υπογραφή της στο Τμήμα Συλλογικών Συμβάσεων και Συλλογικής Οργάνωσης του υπουργείου Εργασίας και γνωστοποιείται ο ΣΤΑΚΟΔ που αντιστοιχεί στον κλάδο τον οποίο αφορά η συλλογική σύμβαση.Η κατάθεση της σύμβασης γνωστοποιείται
αμελλητί στον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να υποβάλει αίτημα στο Α.Σ.Ε. να κληθεί η εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση που υπέγραψε την σύμβαση να καταθέσει το μητρώο των μελών της που δεσμεύονται από την σύμβαση.Με τη λήψη του αιτήματος, το Α.Σ.Ε. καλεί την εργοδοτική οργάνωση που υπέγραψε την σύμβαση να καταθέσει στο Τμήμα Ειδικών Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ το μητρώο των μελών της που δεσμεύονται από την σύμβαση.Με την κατάθεση του μητρώου μελών, Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», διαπιστώνει το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται από εργοδότες που δεσμεύονται από την υπογραφείσα σύμβαση και το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Έτσι διαπιστώνεται αν η συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου.Τα στοιχεία γνωστοποιούνται αμελλητί στο Α.Σ.Ε., προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Εργασίας, για την συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων και συνακόλουθα για τη δυνατότητα ή μη επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της υπογραφείσας σύμβασης εργασίας.

Σε περίπτωση μη υποβολής από την εργοδοτική οργάνωση του μητρώου μελών της, η επέκταση της συλλογικής σύμβασης δεν είναι δυνατή. Ως προς το σημείο αυτό, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως η εργοδοτική οργάνωση που υπογράφει μια κλαδική σύμβαση έχει κάθε συμφέρον να υποβάλλει το μητρώο της στο υπουργείο, ώστε η σύμβαση να δεσμεύσει το σύνολο του κλάδου και να αποφεύγεται η σημερινή στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Η αρχή της επεκτασιμότητας, η οποία είχε καταργηθεί το 2011 με μνημονιακό νόμο, προβλέπει πως ο υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα να κηρύττει ως γενικώς υποχρεωτική για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου μια συλλογική σύμβαση, η οποία δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν τουλάχιστον το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Η εγκύκλιος καθορίζει τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την διακρίβωση της κάλυψης ή μη του 51%. “Ο μηχανισμός επισφραγίζει την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από τον Αύγουστο του 2018, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με την αρχή της ευνοικότερης ρύθμισης όπως έχει ήδη νομοθετηθεί. Ενισχύεται έτσι ουσιωδώς η διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων, γεγονός που θα επιτρέψει την αύξηση του εισοδήματός τους και την βελτίωση των όρων εργασίας τους”, είχε δηλώσει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα