Ακίνητα: Το 2018 έρχεται η ανάκαμψη της αγοράς – Που θα υπάρχει ζήτηση

11:13 13/4/2018 - Πηγή: Dimosio

Άρθρο του Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα: Προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Μετά από μια μακρά περίοδο πτωτικής πορείας, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων φαίνεται να έχουν φτάσει σε ένα σημείο που η ανάκαμψη μπορεί να είναι εφικτή. Η επαναφορά υγιών συνθηκών στην εγχώρια κτηματαγορά βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση και συσχετισμό με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, το διαθέσιμο εισόδημα, την ανεργία και την στεγαστική πίστη των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Η οριακή πτώση παραπέμπει σε σταθεροποίηση, με τις συνθήκες σε κάθε περίπτωση να είναι ευμετάβλητες και την

αγορά να επηρεάζεται άμεσα είτε θετικά, είτε αρνητικά από πολιτικά και οικονομικά δρώμενα. Από το 2008 έως και σήμερα οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 38 %, στην Αθήνα 42 % και 41 % στη Θεσσαλονίκη. Η αντίστοιχη πτώση των τιμών επαγγελματικών γραφείων και καταστημάτων από το 2010 (έτος από το οποίο ξεκινάει η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος) έως και το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2017 ανέρχεται σε περίπου 30%, και προφανώς θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν προσμετρηθεί και η διόρθωση της αγοράς τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα πιστωτικά ιδρύματα, το δ’ τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, έναντι ετήσιας μείωσης 2,4%, 5,1% και 7,5% το 2016, 2015 και 2014 αντίστοιχα.

Η σταδιακή σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων που καταγράφεται τα τελευταία τρίμηνα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα. Συγκεκριμένα για την Αθήνα το 2018 πιθανώς να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου και την έναρξη μιας περιόδου ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων .Στο πλαίσιο ότι η Ελλάδα έχει κάνει ορισμένα πράγματα σωστά, υπάρχει μια αίσθηση ανάκαμψης και κάποιοι επενδυτές (καιροσκόποι) εκλαμβάνουν την περίοδο αυτή ως την ολοκλήρωση της πτωτικής πορείας.

Η αύξηση του τουρισμού και οι αποδόσεις που προσφέρουν πλέον τα ακίνητα εισοδήματος είναι αρκετά ελκυστικές και σε συνάρτηση με την υποχώρηση του φόβου της χρεοκοπίας και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου. Όσον αφορά τη ζήτηση, καταγράφεται κυρίως στην αγορά κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα σε ακριβές περιοχές όπως το Κολωνάκι και σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση στη βραχυχρόνια μίσθωση όπως το Κουκάκι, Πετράλωνα, Μετς και στο ιστορικό κέντρο κλπ.

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται και στα νότια προάστια με επίκεντρο στη Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και στα παραδοσιακά ακριβά προάστια όπως το Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Κεφαλάρι , Πολιτεία και Κηφισιά. Ενώ έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται στις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι νέοι σταθμοί του μετρό ( Γραμμή 4) όπως στην Άνω Κυψέλη, πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας, πεδίον του Άρεως και στο Γαλάτσι. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται στα ακίνητα κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες, hostel και boutique hotel κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας και ειδικότερα στο εμπορικό τρίγωνο. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2017 αρκετά ξενοδοχεία άλλαξαν ιδιοκτησία, ενώ η ζήτηση παραμένει αυξημένη.

Ταυτόχρονα δυναμική παρουσία έχουν αναπτύξει οι αλλοδαποί επενδυτές και οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που επιθυμούν εμπορικά κέντρα που μπορούν να συνδυάσουν χρήσεις εστίασης διότι έχουν επηρεαστεί θετικά από την αύξηση του τουρισμού. Σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε έλλειμμα ποιοτικών ακινήτων με σύγχρονες προδιαγραφές. Οι πολυπόθητες μεγάλες επενδύσεις στο κλάδο των ακινήτων θα προσεγγίσουν την Ελλάδα όταν λυθεί το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και η χώρα μας δεν είναι υπό την κοινοτική εποπτεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα