Αλλάζουν όλα στα “Airbnb” – Πρόστιμα “φωτιά” και απαλλαγή φόρων

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την αρχή του έτους στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αλλάζουν ριζικά τα έως τώρα δεδομένα. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι το «μπλόκο» στη δημιουργία νέων καταλυμάτων τύπου «Airbnb» στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας. Πρόκειται για το 1ο, το 2ο και το τρίτο διαμέρισμα, τα οποία έχουν «πλημμυρίσει» από τέτοιου τύπου καταλύματα προκαλώντας ασφυξία στην αγορά ακινήτων.

Με το νέο πλαίσιο μπαίνει

«απαγορευτικό» στη λειτουργία νέων καταλυμάτων από 1η Ιανουαρίου 2025 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Όσοι εντοπιστούν μέσω του Μητρώου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ή από τα στοιχεία που αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ οι ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO, ή όσοι βρεθούν κατόπιν διασταυρώσεων και ελέγχων της ΑΑΔΕ, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος μέχρι τον έλεγχο με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που υποπέσουν στο ίδιο παράπτωμα ξανά, το πρόστιμο θα είναι ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων, με το ελάχιστο ποσό να μην είναι μικρότερο των 40.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της τριετούς απαλλαγής για όσους ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή όσους μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Η κατοικία θα πρέπει να είναι κενή ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, πράγμα που θα πιστοποιείται από τη δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε2 ενώ αποδεικτικό στοιχείο θα αποτελεί και η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Το εμβαδόν του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 120 τ.μ, ενώ η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος αφορά αποκλειστικά για ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι σημαντικό. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει ένα κλειστό ακίνητο σε περίπτωση που το νοικιάσει για 500 ευρώ τον μήνα θα έχει τριετή απαλλαγή. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε όφελος 900 ευρώ ετησίως ή 2.700 ευρώ στην τριετία. Αντίστοιχα ένας ιδιοκτήτης καταλύματος Airbnb, σήμερα έχει ετήσια έσοδα ύψους 18.000 €.

Ο φόρος του ανέρχεται σε 3.900 ευρώ και το καθαρό κέρδος του στην τσέπη αγγίζει τις 14.100 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι λειτουργικές δαπάνες του καταλύματος, αλλά και κρατήσεις των πλατφορμών τύπου «Airbnb», «Booking» κλ.π. Ο ίδιος ιδιοκτήτης αν μετατρέψει τη βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια και βάλει μίσθωμα ύψους 800 € το μήνα θα έχει ετήσιο εισόδημα 9.600 ευρώ, τριετή απαλλαγή από φόρους και καθόλου επιπλέον έξοδα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλάζουν, “Airbnb” – Πρόστιμα “φωτιά”,allazoun, “Airbnb” – prostima “fotia”