Απαλλαγή φόρου στα ενοίκια για να ανοίξουν περίπου 200.000 διαμερίσματα

16:05 6/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εφετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων είναι και η στεγαστική κρίση, με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το μέτρο της απαλλαγής φόρου εισοδήματος από ενοίκια για τους ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα κλειστά ακίνητα και θα τα ανοίξουν για μακροχρόνια μίσθωση (υπολογίζονται σε περίπου 200.000).

Σύμφωνα με το σχέδιο:

1. Απαλλάσσονται

από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια όσοι ανοίξουν και μισθώσουν (μακροχρόνια μίσθωση) τα ακίνητά τους για τρία έτη. Απαραίτητη προϋπόθεση, τα ακίνητα να ήταν κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα. Τα στοιχεία θα αντληθούν από τα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να εντοπισθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Το μέτρο θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε νομικά πρόσωπα που διατηρούν κλειστά χιλιάδες ακίνητα.

2. Οσοι εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και επιλέξουν τη μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν επίσης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα εκμισθωθεί ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον μία τριετία.

Οσον αφορά τα κλειστά διαμερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 650.000-700.000 σε όλη τη χώρα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα