Από τέλος Οκτωβρίου τα πορτοκαλί τιμολόγια για χαμηλότερες τιμές

18:23 26/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες από τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να κάνουν πρεμιέρα τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος, όπως αναφέρουν η πληροφορίες.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα βασίζονται σε ωριαία χρέωση της κιλοβατώρας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να προγραμματίζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες χαμηλής χρέωσης, όπως μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Ωστόσο, αν η διαχείριση των τιμολογίων δεν είναι σωστή ή αν σημειωθεί απότομη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών, το κόστος για τους καταναλωτές μπορεί να αυξηθεί.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος

και Ενέργειας είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση κυκλοφορία των πρώτων δυναμικών τιμολογίων, ώστε τόσο οι καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές χονδρεμπορικές τιμές τις μεσημεριανές ώρες όσο και να μειωθούν στο ελάχιστο οι περικοπές της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής.

Περίπου 600.000 συνδέσεις διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές, με τον ΔΕΔΔΗΕ να επιδιώκει την εγκατάσταση επιπλέον 50.000 έως το τέλος του έτους και 300.000 έως το 2025. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των 7 εκατομμυρίων πελατών του δικτύου έως το 2030.

Παρά τις επιφυλάξεις των προμηθευτών ενέργειας σχετικά με το χρόνο προετοιμασίας και ενημέρωσης των πελατών, καθώς και για τη λειτουργικότητα των υπαρχόντων «έξυπνων» μετρητών, η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους προμηθευτές για τον καθορισμό των τύπων των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν. Αν και η χρέωση ανά 15 ή 30 λεπτά είναι υπό συζήτηση, οι περισσότερες εταιρείες τάσσονται υπέρ της ανά ώρα τιμολόγησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα