Απογοητευτική κατάσταση σε περιοχές της Αττικής – Πλημμύρισαν οι δρόμοι

17:07 11/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Λίγα λεπτά βροχής ήταν αρκετά για να φέρουν στην επιφάνεια τις σοβαρές αδυναμίες των υποδομών μας, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Το συμβάν υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στις ολοένα συχνότερες καιρικές αναταράξεις.

Δρόμοι πλημμύρισαν σε Αθήνα, Γαλάτσι, Ψυχικό εξαιτίας των βουλωμένων φρεατίων και

η Πυροσβεστική δέχθηκε 47 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Οι αρμόδιοι για τον καθαρισμό των φρεατίων

Ο γενικός κανόνας λέει ότι τα φρεάτια υδροσυλλογής εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Δήμου. Αυτά της αποχέτευσης «ανήκουν» στην ΕΥΔΑΠ. Ενώ ευθύνη σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και η Περιφέρεια.

Ειδικότερα, ισχύει το εξής:

Ο καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής των oμβρίων υδάτων εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου «ο οποίος οφείλει να προβαίνει στον έλεγχο καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου των όμβριων υδάτων σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (με αριθμό Δ17α/06/52/ΦΝ 443/20-03-2007, ΦΕΚ 398/ τ Β’/ 21-03-2007) και την Εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (με αριθμό 9354/ 18-12-2018 και Α.Δ.Α. ΨΕΓΥ46ΜΚ6Π-ΕΙΖ)».

Οι εργασίες γίνονται πριν τη χειμερινή περίοδο «πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων» και έχουν τρεις σκοπούς:

τη διασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των ομβρίων υδάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα,την εξάλειψη των εστιών ρύπανσης και μόλυνσης καιτον περιορισμό στο ελάχιστο του κινδύνου πρόκλησης πλημμύρας.

Οι Δήμοι υποχρεούνται να έχουν προυπολογισμό για αυτά τα έργα κάθε χρόνο (οι εργασίες είναι απαραίτητες κάθε χρόνο). Στις υποχρεώσεις τους είναι και ο διαγωνισμός μέσω του οποίου βρίσκουν τον ανάδοχο που τα αναλαμβάνει.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει χρήματα στους Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής χρήματα για τον καθαρισμό και τη συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων εντός της περιοχής ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρεις διαφορετικοί φορείς μπορεί να εμπλέκονται για δύο φρεάτια που απέχουν μεταξύ τους λίγα μέτρα: αν το φρεάτιο βρίσκεται σε λεωφόρο ο καθαρισμός του είναι ευθύνη της περιφέρειας, όμως αν είναι σε κάθετο δρόμο η ευθύνη είναι του δήμου, η δε σχάρα είναι του υπουργείου Υποδομών, ενώ το «από κάτω», η απορροή, είναι αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα