Μπαίνουν κανόνες στα κρυπτονομίσματα – Τι αλλάζει στις αγοραπωλησίες

15:20 13/1/2025 - Πηγή: Dimosio

Σε εφαρμογή τέθηκε εδώ και λίγες μέρες ο Κανονισμός 2024/1114 για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (Markets in Crypto-Assets – MiCA), εισάγοντας νέους κανόνες για την ομαλή λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η προστασία των κατόχων κρυπτονομισμάτων όσο και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παράλληλα το νέο σύστημα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ πάρα το γεγονός οτι η νομοθεσία δεν εξαλείφει τον κίνδυνο που συνοδεύει τις επενδύσεις στα κρυπτοστοιχεία, θέτει σημαντικά θεμέλια για τη ρύθμιση

της αγοράς.

Ενίσχυση της Ενημέρωσης και της Ασφάλειας των Επενδυτών

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) επισημαίνει πως, παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της διαφάνειας, το επίπεδο προστασίας των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα υπολείπεται αυτού των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ωστόσο, ο νέος κανονισμός απαιτεί από τους εκδότες κρυπτοστοιχείων να παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους επενδυτές μέσω ενός εξειδικευμένου εγγράφου, γνωστού ως «λευκή βίβλος». Σε αυτό το έγγραφο περιλαμβάνονται πληροφορίες για την ταυτότητα του εκδότη, τα χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος, την υποκείμενη τεχνολογία και τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση.

Η απουσία της «λευκής βίβλου» ή η παροχή παραπλανητικών στοιχείων απαγορεύει τη δημόσια διάθεση του σχετικού κρυπτονομίσματος. Επιπλέον, οι εκδότες και τα μέλη της διοίκησής τους υπόκεινται σε κανόνες αστικής ευθύνης για την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσιεύονται.

Κατηγορίες Κρυπτοστοιχείων και Νέοι Κανόνες

Ο MiCA καλύπτει τρεις κύριες κατηγορίες κρυπτοστοιχείων:

Μάρκες ηλεκτρονικού χρήματος: Κρυπτονομίσματα που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της αξίας τους σε σχέση με ένα συγκεκριμένο επίσημο νόμισμα.Μάρκες με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία: Κρυπτονομίσματα που συνδέονται με αξίες ή δικαιώματα, όπως περιουσιακά στοιχεία ή νομίσματα.Γενικά κρυπτοστοιχεία: Όσα δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν υποχρεώσεις για τους εκδότες μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος να διασφαλίζουν τη δυνατότητα εξαργύρωσης των κρυπτοστοιχείων στην ονομαστική τους αξία οποιαδήποτε στιγμή. Παράλληλα, οι εκδότες κρυπτονομισμάτων με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία υποχρεούνται να διατηρούν αποθεματικό κεφάλαιο, επενδύοντας μόνο σε ασφαλή και ρευστοποιήσιμα στοιχεία.

Για την αποτροπή χρησιμοποίησης των κρυπτοστοιχείων ως «αποθετήρια αξίας», απαγορεύεται η απόδοση τόκου στους κατόχους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας εκδοτών που ενέχουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πρόσθετα Μέτρα για την Αγορά Κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα

Παράλληλα με την εφαρμογή του MiCA, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση επιπλέον νομοθετικών μέτρων. Το νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά προβλέπει την ανάθεση εποπτικών αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ εισάγει ποινικές κυρώσεις για παράνομες δραστηριότητες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Εντός του 2025 αναμένεται επίσης να υιοθετηθεί ένα ειδικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Εξατομικευμένη Αξιολόγηση Επενδύσεων

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των επενδύσεων, οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να αξιολογούν τη γνώση, την εμπειρία, τους επενδυτικούς στόχους, την οικονομική κατάσταση και την ανοχή στον κίνδυνο των πελατών τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα