Χατζηδάκης: «Aρκετές δεκαετίες το φιλοδώρημα θεωρείται μέρος του εισοδήματος και φορολογείται»

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας, αναφέρθηκε πρώτα στον τραπεζικό δανεισμό ζημιογόνων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας «ότι οι τράπεζες λειτουργούν με κάποιους κανόνες οι οποίοι είναι κοινοί σε όλο τον κόσμο».

Δανειοδότηση επιχειρήσεων

«Είναι σχεδόν αδύνατον σε τράπεζες διεθνώς να δίνουν δάνεια όταν οι επιχειρήσεις δηλώνουν ζημίες. Διότι τα δάνεια δεν δίνονται για να χαθούν, αλλά δίνονται για

να εισπραχθούν πίσω με τους τόκους τους. Οταν υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες για κάποιο λόγο δηλώνουν ζημιές θα πρέπει να γνωρίζουν αυτόματα, ότι θα έχουν δυσκολία ως προς την δανειοδότησή τους. Οπως πχ να θες να πάρεις ένα στεγαστικό δάνειο και να μην μπορείς να βάλεις μια οποιαδήποτε υποθήκη. Είναι κανόνες της τραπεζικής διεθνώς», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, αλλιώς είναι να έχεις τέσσερις τράπεζες και αλλιώς να έχεις πέντε και ιδιαίτερα όταν αυτή η 5η τράπεζα έχει διακηρύξει ότι θέλει να δώσει έμφαση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας.

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και επισήμανε ότι είναι ένα πακέτο που «αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Εχουν ανακοινωθεί οι πρωτοβουλίες: είναι μέτρα για συμπολίτες μας οι οποίοι πιέζονται οικονομικά περισσότερο, μέτρα για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά, επιδόματα γονικά για να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες κάπως περισσότερο τα προβλήματα που έχουν και ενόψει των εορτών, μισή δόση παραπάνω για όσους παίρνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, στήριξη στα άτομα με αναπηρίες. Το επίδομα θα γίνει προσπάθεια να δοθεί πριν την ημέρα των Χριστουγέννων».

Τι είπε για την φορολόγηση του φιλοδωρήματος

«Αντίθετα με ότι πιστεύουν και διέδωσαν αυτές τις μέρες ορισμένοι, εδώ και αρκετές δεκαετίες το φιλοδώρημα θεωρείται μέρος του εισοδήματος και φορολογείται, ήδη φορολογείται. Απλώς λόγω του ότι δεν υπήρχαν POS, δεν μπορούσε να εντοπιστεί και να φορολογηθεί. Το θέμα προέκυψε λόγω των POS και λόγω μιας απόφαση του Αρείου Πάγου ότι το φιλοδώρημα πρέπει να φορολογείται.

Είπαν ορισμένοι, “να ήρθε η κυβέρνηση με τους ταληροφονιάδες και θέλει να φορολογήσει τα γκαρσόνια” και τον κάθε άνθρωπο που θέλει να βγάλει τα προς το ζην. Δεν είμαι η κυβέρνηση. Ηταν νομοθεσία που ίσχυε πάρα πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση μαζί με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα παρουσιάσει μια ρύθμιση η οποία θα είναι δίκαια και θα απαντάει στις εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων που έχουν ένα έξτρα εισόδημα από τα φιλοδωρήματα, αλλά θα επιχειρήσουμε να είναι και μια δίκαια ρύθμιση απέναντι σε όλους τους εργαζομένους», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Χρήση POS στα ταξί

Σχετικά με τους οδηγούς ταξί που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα POS, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Δεν έχουμε αντιπαλότητα με καμία κοινωνική ομάδα, η κυβέρνηση πρέπει να κρατάει κάποιες ισορροπίες. Είχαμε καταγγελίες από την αρχή του καλοκαιριού, κυρίως από τουρίστες ότι δεν χρησιμοποιούνταν τα POS στα ταξί, τα οποία είναι υποχρεωτικά.

Επομένως προχωρήσαμε σε κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να μπει ένα ταμπελάκι ότι ο οδηγός υποχρεούται να πληρώνεται και με POS και ότι ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει εάν ο οδηγός ταξί δεν δεχθεί πληρωμή με κάρτα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το μέτρο θα προχωρήσει ομαλά γιατί όλοι θα κατανοήσουν, παρά τις αντιδράσεις, ότι είναι προς όφελος όλων, να γίνει αυτό το βήμα μπροστά (με το ταμπελάκι).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χατζηδάκης, Aρκετές,chatzidakis, Arketes