ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για επίδομα 400 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

16:34 16/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ, το οποίο προσφέρει επίδομα 400 ευρώ σε 50.000 εργαζόμενους που επιθυμούν να αναπτύξουν πράσινες δεξιότητες.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων σε τομείς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον

τομέα της πράσινης οικονομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι θα μπορούν από σήμερα, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του gov.gr.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες θα πραγματοποιηθούν με δια ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης.

Οι εργαζόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τουςΝα είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσηςΝα είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Το νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς εργασίας σε πράσινες δεξιότητες.

Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (Training Vouchers).

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εάν πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες καλύπτει 18 βασικές υποενότητες, περιλαμβάνοντας:

Ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεωνΈξυπνα σπίτια και πόλεις με εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχουΠράσινη επιχειρηματικότητα και οικολογικό σχεδιασμόΠιστοποίηση περιβαλλοντικών προτύπωνΕκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργωνΒιοκλιματικός σχεδιασμός και ενεργειακή απόδοση κτηρίωνΑξιολόγηση του κύκλου ζωής προϊόντωνΕυρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών CO2Μέθοδοι περιβαλλοντικής αποκατάστασηςΣτρατηγικές και ηγετικές δεξιότητες για αειφόρο ανάπτυξηΧρήση νέων τεχνολογιών στην πράσινη οικονομίαΤεχνικές πράσινες δεξιότητες ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίαςΕπιχειρηματικές δεξιότητες για πράσινες ευκαιρίεςΓνώση, συναρμολόγηση, εγκατάσταση και χρήση ενεργειακών συστημάτωνΔιαχείριση αποβλήτωνΑνανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυκλική οικονομία

Αυτή η διευρυμένη κατάρτιση στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα ποσό ίσο με το 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για τις ώρες κατάρτισης, μείον τις απουσίες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εξετάσεων.

Εάν οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι επιτυχείς, το ποσό που θα καταβληθεί θα είναι το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για τις ώρες κατάρτισης, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και των εξετάσεων, κατόπιν ενημέρωσης από τον Πάροχο Κατάρτισης μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Η καταβολή θα γίνει μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ελέγχων από τη ΔΥΠΑ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γίνεται στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-se-programmata-sunekhizomenes-epaggelmatikes-katartises-gia-anabathmise-prasinon-dexioteton.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις



Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΥΠΑ, Αιτήσεις, 400, – Ποιοι,dypa, aitiseis, 400, – poioi