Έρχονται τρία νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» – Οι δικαιούχοι

10:29 16/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί ο οδηγός για το πρώτο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα ακολουθήσει το δεύτερο, δίχως εισοδηματικά κριτήρια, μόνο για την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας και σε τέσσερις – πέντε μήνες αναμένεται το μεγάλο «Εξοικονομώ 2024».

Πρόγραμμα στοχευμένο στις αντλίες θερμότητας

Το ειδικό πρόγραμμα για αντλίες θερμότητας – έχει περιληφθεί και στο draft του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – αναμένεται ότι θα καλύπτει το 50% με 60% του κόστους τους.

Επίσης, θα υιοθετηθεί το σύστημα με

τις βαθμοημέρες το οποίο εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης λόγω της γεωγραφικής τους θέσης οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται ο οδηγός ώστε η ηλεκτρονική πύλη που θα δέχεται τις αιτήσεις να ανοίξει εντός του φθινοπώρου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά

Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο και ένα ακόμη «Εξοικονομώ», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και επιθυμούν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με τη μέθοδο άμεσης διαδικασίας «First In, First Out», δηλαδή βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής τους υποβολής. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί περίπου το 95% του κόστους των παρεμβάσεων (τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κλπ.) με την ανώτατη επιδότηση να τοποθετείται πιθανώς στα 10.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ για ευρύτερες παρεμβάσεις

Επιπλέον, το επιτελείο του ΥΠΕΝ προετοιμάζει και το «Εξοικονομώ 2024» με ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνα των προηγούμενων ετών. Στο πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει  ειδική πρόβλεψη για πολύτεκνους και ανάπηρους και δεν θα προβλέπει να υπάρχει κάποιο εισοδηματικό όριο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα