«Έσπασε» ο πάγος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη – Τι συζήτησαν

08:50 5/12/2024 - Πηγή: Dimosio

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να επιδιώκουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαλλαγμένο από την τοξικότητα του παρελθόντος.

Η χθεσινή τους συνάντηση στη Βουλή έδειξε την πρόθεση για συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα και τη διατήρηση ανοιχτών θεσμικών διαύλων επικοινωνίας.

Η συνάντηση αυτή, αν και καθυστέρησε τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε «καλό τάιμινγκ», όπως σχολίασε ο Πρωθυπουργός πριν υποδεχθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

στο γραφείο του.

«Έσπασε ο πάγος» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη

Παρά την αρχική αμηχανία, που ήταν αναμενόμενη μετά από μια περίοδο έντασης στις σχέσεις τους, η ατμόσφαιρα χαλάρωσε γρήγορα. Μάλιστα, η χιουμοριστική συζήτηση για το αν το κέρασμα θα είναι ντολμαδάκια, όπως υπολόγισε ο κ. Ανδρουλάκης, ή πράσινο τσάι, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, συνέβαλε στο να «σπάσει ο πάγος». Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, κατά την οποία συζητήθηκαν ουσιαστικά θέματα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της πολιτικής ατζέντας.

Συμφωνία για κοινές πρωτοβουλίες

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και εξέτασαν την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Καταναλωτή, δείχνοντας έμπρακτα τη βούλησή τους για συνεργασία στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στον κ. Ανδρουλάκη δύο ηλεκτρονικά αρχεία, ένα με το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό και ένα με τις κυβερνητικές πολιτικές για το Στεγαστικό, προκειμένου να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Βάση για το μέλλον ο δίαυλος επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει θετικά τη δημιουργία ενός δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για μια ειλικρινή συζήτηση που μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέγγισε τη συνάντηση με θετική διάθεση, εκφραζόμενη από την ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προσθέτοντας: «Πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς, όπως μπορούμε, για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος».

Το αν αυτή η θετική δυναμική θα διατηρηθεί στη δημόσια σφαίρα θα φανεί σύντομα, με πρώτο δοκιμαστικό σταθμό τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, «Δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα».

Παράλληλα, συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν συνεπάγεται «τυφλή αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα, αλλά με τοξικό λόγο, όπως συνήθιζε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές, αναμένει από την αντιπολίτευση μια ουσιαστική στάση, με προτάσεις που θα συμβάλλουν στην άσκηση πολιτικών. Παράλληλα, εκτιμά ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ που δεν πρέπει να χαθεί.

Ποιες ήταν οι διαφορές Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη που δεν επισκίασαν τη συζήτηση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναδείχθηκαν ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαφωνία, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η πολιτική της golden visa και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε επίσης το θέμα των υποκλοπών, ζητώντας την άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές αυτές δεν κυριάρχησαν στη συζήτηση ούτε οδήγησαν σε αντιπαράθεση.

Η συνταγματική αναθεώρηση αποτέλεσε επίσης θέμα της συζήτησης, καθώς απαιτείται ευρεία συναίνεση και ισχυρή πλειοψηφία για την προώθηση των απαραίτητων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Παρόλο που κάθε πλευρά διατηρεί τις δικές της θέσεις, υπάρχουν άρθρα, όπως το άρθρο 16, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για σύγκλιση μέσω διαλόγου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τη συζήτηση που έχει φουντώσει γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το ζήτημα αυτό δεν θίχτηκε. Ο Πρωθυπουργός έχει άλλωστε καταστήσει σαφές πως θεωρεί τη συζήτηση άκαιρη και προσβλητική για τον θεσμό.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα