Εξετάζεται επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την αρχή του 2025

10:09 5/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Το Υπουργείο Εργασίας αναζητά δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025, πέρα από τη μία μονάδα που έχει ήδη ανακοινωθεί για τα έτη 2025 και 2027. Η προγραμματισμένη μείωση περιλαμβάνει 0,5% το 2025 και άλλη 0,5% το 2027, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αύξηση των μισθών. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης μέσω κατάργησης μη ανταποδοτικών εισφορών ή ανταποδοτικών με μικρό κόστος.

Οι δύο μη ανταποδοτικές εισφορές που εξετάζεται να καταργηθούν:

Η
επιπλέον κράτηση 1% για το Ταμείο Πρόνοιας: Αυτή η εισφορά επιβλήθηκε το 2012 ως προσωρινό μέτρο για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου Πρόνοιας. Τώρα, εξετάζεται η κατάργησή της για τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ), οι οποίοι λαμβάνουν μέρος του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και έχουν ήδη ζητήσει την κατάργηση της εισφοράς, καθώς έχει ήδη καταργηθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους από το 2023.Η εισφορά 2% υπέρ ανεργίας για δημόσιους υπαλλήλους: Από το 2012, οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν αυτή την εισφορά χωρίς να έχουν ουσιαστικό όφελος, καθώς η μονιμότητά τους δεν επιτρέπει τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Τα έσοδα ενισχύουν τη ΔΥΠΑ, αλλά δεν προσφέρουν άμεσο όφελος στους υπαλλήλους. Έχουν διατυπωθεί αιτήματα για την κατάργηση της εισφοράς από συνδικαλιστές του Δημοσίου.

Η εισφορά των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κάθε μήνα στον ΕΦΚΑ θα μπορούσε να καταργηθεί, μειώνοντας έτσι το κόστος ασφάλισης. Αν και η εισφορά χρηματοδοτεί το βοήθημα ανεργίας, οι δικαιούχοι είναι ελάχιστοι λόγω αυστηρών κριτηρίων που περιλαμβάνουν χαμηλό εισόδημα των τελευταίων τριών ετών, διαγραφή από τον ΕΦΚΑ και οριστική διακοπή δραστηριότητας.

Το αίτημα για πλήρη διακοπή δραστηριότητας προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας των 509 ευρώ μηνιαίως έχει αποτρέψει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες από την αίτηση, λόγω του υψηλού κόστους επανέναρξης της δραστηριότητάς τους. Καθώς το επίδομα ανεργίας δεν έχει μεγάλη ζήτηση, τα έσοδα από την εισφορά των 10 ευρώ χρησιμοποιούνται πλέον για τη χρηματοδότηση της παροχής μητρότητας σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες.

Παρά το γεγονός ότι η ετήσια εισπρακτέα αξία της εισφοράς δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ, τα αποθεματικά που έχουν συγκεντρωθεί από το 2011 ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διατίθενται για επιδόματα ανεργίας. Το υπουργείο Εργασίας είχε εξετάσει την κατάργηση της εισφοράς και στο παρελθόν, αλλά δεν είχε ικανοποιήσει τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα