Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Πέντε θετικές προοπτικές και τέσσερις κίνδυνοι για την Οικονομία

15:06 8/10/2024 - Πηγή: Dimosio

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για την ελληνική οικονομία το 2024. Αυτή η εκτίμηση είναι ελαφρώς μικρότερη από την αρχική του πρόβλεψη, ωστόσο παραμένει μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, η οποία ανέρχεται στο 2,2%, και είναι ταχύτερη από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης για το β’ τρίμηνο, ο συντονιστής του Γραφείου, κ. Γιάννης Τσουκαλάς, ανέφερε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές τόσο για το 2024

όσο και για το 2025. Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πέντε σημεία που ενισχύουν αυτές τις θετικές προοπτικές για το προσεχές διάστημα.

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, καθώς και η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου, αναμένεται να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες στο εύρος και το κόστος χρηματοδότησης της οικονομίας.Η επιτάχυνση της ροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εφόσον αποκτήσει δυναμική, αναμένεται να ενισχύσει τις επενδυτικές δαπάνες, την παραγωγικότητα και τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.Οι θετικοί ρυθμοί αύξησης των τουριστικών εσόδων που παρατηρούνται για την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2024, αν συνεχιστούν, θα ενισχύσουν τη συνολική οικονομική δραστηριότητα και τα δημόσια έσοδα, ξεπερνώντας τις αναμενόμενες επιδόσεις.Η υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών θα μπορούσε να αναστείλει την ανοδική τάση του κόστους στέγασης, βελτιώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων.Το νέο νομοσχέδιο που εισάγει κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αν γίνει αποδεκτό από αρκετές επιχειρήσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, οι οποίες θα ευνοήσουν την παραγωγικότητα, και είναι σημαντικό αυτές οι ωφέλειες να μεταφερθούν και στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΓΠΚΒ, «όσον αφορά το δημοσιονομικό πεδίο, αν και η θετική επίδραση του πληθωρισμού στα δημόσια έσοδα βαίνει μειούμενη, η σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και η απόδοση των μέτρων που εισάγουν στο σύνολο της οικονομίας την ψηφιοποίηση των μέσων πληρωμών και ενισχύουν την φορολογική συνέπεια (για φέτος το ΓΠΚΒ εκτιμά ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή ανέρχονται σε περίπου 870 εκατ. ευρώ), έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές αποτέλεσμα 2024 ύψους 2,1% του ΑΕΠ. Αυτή η εξέλιξη, εφόσον πραγματοποιηθεί, είναι ιδιαίτερα θετική καθώς παρέχει την δυνατότητα περαιτέρω αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους της χώρας».

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ, με τη συνεχιζόμενη βελτίωση να αποδίδεται στα αυξημένα φορολογικά έσοδα που προέρχονται από την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και από την παράλληλη αύξηση μισθών και συντάξεων.

Επίσης, σημαντική είναι η αύξηση των τουριστικών εσόδων, τα οποία σημείωσαν αύξηση 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2023. Τέλος, η γενική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συμβάλλει στη βελτίωση, αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με POS και η επέκταση της υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

Οι κύριοι κίνδυνοι

Από την άλλη πλευρά, η Έκθεση εντοπίζει μια σειρά από κινδύνους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, οι κύριοι κίνδυνοι είναι οι εξής:

Το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων.Το διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη με το υψηλότερο κόστος ενέργειας σε σύγκριση με τους κύριους εμπορικούς εταίρους. Αυτή η κατάσταση, που ανέδειξε η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι, έχει αρνητικές συνέπειες για την ελληνική βιομηχανία, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τον πληθωρισμό.Οι γραφειοκρατικές και διοικητικές καθυστερήσεις εμποδίζουν την ταχεία υλοποίηση των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας δυσκολότερη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.Οι συνέπειες από φυσικές καταστροφές έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον παραγωγικό ιστό, οδηγώντας σε δημοσιονομικό κόστος.

Επιπλέον, ο κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο της Ελλάδας αποτελεί εγγύηση για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αξιοπιστία, οι οποίες έχουν οικοδομηθεί με κόπο τα τελευταία χρόνια.

Είναι προς το συμφέρον των πολιτών να συνεχιστεί η συνετή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική, αποφεύγοντας πολιτικές που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς αυτή είναι προϋπόθεση για την επίτευξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις



Keywords
Τυχαία Θέματα
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής, Πέντε, Οικονομία,grafeio proypologismou voulis, pente, oikonomia