Η αλήθεια για τους τενεκέδες με το λάδι – Τι ισχύει μεταξύ συγγενών και φίλων

09:22 14/1/2025 - Πηγή: Dimosio

Με τις τιμές του ελαιολάδου να παραμένουν υψηλές, ο παραδοσιακός 17λιτρος τενεκές από τον θείο στο χωριό φαίνεται να αποτελεί μια προσιτή λύση για πολλούς.

Διευκρινήσεις έδωσαν ο Παύλος Μαρινάκης και Χρίστος Δήμας σχετικά με τη μεταφορά λαδιού σε τενεκέδες μεταξύ συγγενών και φίλων. Και οι δύο ανέφεραν ότι δεν αλλάζει κάτι και ότι θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής.

«Το

θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017» ανέφερε τονίζοντας ότι «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Στόχος της νέας δέσμης μέτρων της κυβέρνησης δεν είναι οι τενεκέδες των 15, 16 ή 17 λίτρων, αλλά τα κυκλώματα που εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή και νοθεία του ελαιολάδου. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην προστασία του εθνικού προϊόντος, προκειμένου να περιοριστεί το συχνό φαινόμενο εξαγωγής χύμα λαδιού που τυποποιείται στο εξωτερικό και κυκλοφορεί ως προϊόν της χώρας τυποποίησης.

Τι ισχύει σήμερα και τι αλλάζει στο μέλλον;

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η τυποποίηση και η εμπορία ελαιολάδου σε συσκευασίες που ξεπερνούν τα 5 λίτρα απαγορεύονται.

Παρόλο που η πώληση ελαιολάδου σε τενεκέδες δεν επιτρέπεται, η αποθήκευση για προσωπική χρήση ή επαγγελματική διακίνηση, καθώς και η άμεση πώληση από τον παραγωγό, είναι νόμιμες, υπό την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από τα απαραίτητα παραστατικά.

Παραδοσιακές πρακτικές, όπως η διακίνηση μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ συγγενών και φίλων, που αποτελούν μέρος της ελληνικής καθημερινότητας, δεν έχουν τεθεί, ούτε πρόκειται να τεθούν -σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από επίσημες πηγές- στο στόχαστρο ελέγχων.

«Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων», λέει ο Χρίστος Δήμας. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017».

Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της τυποποίησης, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου. Το ελληνικό λάδι, γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα, παραμένει εξαιρετικά περιζήτητο στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Δήμα, από την Πρωτομαγιά του 2025 θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότεροι έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ελαιολάδου, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της νομιμότητας στην αγορά.

Από αυτή την ημερομηνία, εξηγεί, «οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μηδενική απόκλιση στα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για το θέμα του ελαιολάδου και ειδικότερα για τον κλάδο αυτό ήδη από το περασμένο έτος, από το 2024 έχει υπογραφεί μια παράταση. Άρα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το σημερινό status quo και αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε τη μεγάλη διακίνηση χύμα ελαιολάδου ή ακόμα και την πώληση του ελληνικού ελαιολάδου σε ξένες χώρες όπου το τυποποιούν και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο».

Ένα άλλο ζητούμενο για τις ελληνικές -και όχι μόνο- Αρχές, είναι η καταπολέμηση της νοθείας του «υγρού χρυσού», η οποία λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη, όσο οι τιμές του παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Δυστυχώς, η παραποίηση έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι μια κοινή πρακτική, γι’ αυτό και η καταπολέμησή του αποτελεί προτεραιότητα επιβολής του νόμου -ειδικά στις χώρες παραγωγής», επισημαίνει η Europol.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (α’ εξάμηνο 2024), καταγράφηκαν πάνω από 50 περιπτώσεις νοθευμένου ή μολυσμένου ελαιολάδου που πωλήθηκε ως «εξαιρετικά παρθένο» στην ΕΕ, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα 15 περιστατικά που είχαν καταγραφεί το 2018.

Το 2023, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν συνολικά 182 περιπτώσεις απάτης σχετικής με ελαιόλαδο, με πρωταγωνίστριες χώρες την Ιταλία (41 περιπτώσεις), την Ισπανία (41) και την Ελλάδα (39).

Δυστυχώς, οι περιπτώσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στη νοθεία με πάμφθηνο ηλιέλαιο που αναμειγνύεται με χρώματα και πωλείται ως «εξαιρετικά παρθένο». Σοβαρότερα περιστατικά περιλαμβάνουν:

260 τόνους λαδιού “lampante”, ακατάλληλο για κατανάλωση, που χρησιμοποιείται συνήθως ως καύσιμο για λάμπες πετρελαίου και εισήχθη στη Γερμανία ως «παρθένο ελαιόλαδο».Ελληνικό ελαιόλαδο με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, το οποίο αντί να απορριφθεί, κατέληξε στη Βουλγαρία για εξαγωγή στη Γερμανία και την Ολλανδία.Ηλιέλαιο χρησιμοποιημένο για τηγάνισμα, αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο και πωληθέν ως «παρθένο».Λάδια νοθευμένα με ορυκτέλαια, που έφτασαν στην αγορά ως «ελαιόλαδο».

Αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων και μέτρων για την προστασία της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου.

Ελαιοπαραγωγοί: Το πραγματικό «παιχνίδι» παίζεται στη συνήθη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι

Οι ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν ότι η νοθεία συνεχίζει να ευδοκιμεί, καθώς οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν υψηλές. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το πραγματικό «παιχνίδι» παίζεται στη συνήθη διαδρομή από το χωράφι στα ράφια, καθώς οι ίδιοι αναγκάζονται να πουλήσουν το λάδι τους σε τιμές που κυμαίνονται από 4,8 έως 5 ευρώ το λίτρο (όταν το κόστος παραγωγής είναι περίπου 4,5 ευρώ), ενώ στα καταστήματα οι τιμές φτάνουν από 9,50 έως 15 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά τον τενεκέ, οι τιμές για το παρθένο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη φετινή συγκομιδή κυμαίνονται μεταξύ 120 και 175 ευρώ, πιο χαμηλές σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν περίπου 140 ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος του άδειου τενεκέ, το οποίο κυμαίνεται από 4 έως 5 ευρώ.

Ρωμανός: Το πρόβλημα είναι η τενεκεδένια αντιπολίτευση

Με βίντεο στο TikTok απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στα fake news περί δήθεν αλλαγής του πλαισίου που διέπει τη μεταφορά ελαιολάδου για ιδιοκατανάλωση.

Όπως αναφέρει στο βίντεο που ανάρτησε ο κ. Ρωμανός δεν μπαίνει κανένας νέος φόρος και κανένα πρόστιμο, επισημαίνοντας ότι όσοι αυτοκαταναλώνουν ή χαρίζουν λάδι σε φίλους δεν πρόκειται ούτε να φορολογηθούν ούτε να κυνηγηθούν.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι τενεκέδες, το πρόβλημα είναι η τενεκεδένια αντιπολίτευση, γεμάτη θόρυβο, αλλά κενή από ουσία» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Ρωμανός.

@nickromanos1981

Το πρόβλημα δεν είναι οι τενεκέδες ελαιολάδου, αλλά η τενεκεδένια αντιπολίτευση! #λάδι

♬ πρωτότυπος ήχος – Nikos Romanos

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η αλήθεια για τους τενεκέδες με το λάδι – Τι ισχύει μεταξύ συγγενών και φίλων,