Η ξηρασία έφερε στο φως βυθισμένο εκκλησάκι στο φράγμα του Πείρου – Παραπείρου

13:30 25/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Ένα ολόκληρο εκκλησάκι αποκαλύφθηκε όταν έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου στη περιοχή της δυτικής Αχαΐας, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, κτίσματα και οικισμοί που έως τώρα βρίσκονταν βυθισμένα σε τεχνητές λίμνες άρχισαν να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.

Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που ήταν  βυθισμένο εξ ολοκλήρου στο νερό στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Αστερίου, μόλις δύο χρόνια πριν, εμφανίστηκε και πάλι όταν έπεσε η στάθμη του φράγματος. 

Ο συγκεκριμένος οικισμός όπου βρίσκεται το εκκλησάκι

είχε εγκαταλειφθεί το 2009 προκειμένου να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη και το φράγμα ώστε να υδροδοτηθεί η περιοχή της Πάτρας.

Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε λόφο, στο ψηλότερο σημείο του βυθισμένου χωριού, το οποίο είχε κατοικηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου υποχώρησε στα 5 – 6 μέτρα και το εκκλησάκι επανεμφανίστηκε στο κέντρο της τεχνητής λίμνης. Αν συνεχιστεί η υποχώρηση των υδάτων δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν και τα σπίτια του του ξεχασμένου χωριού.

Εικόνα που επαναλαμβάνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου λειτουργούν φράγματα, αφού η παρατεταμένη ανομβρία έχει μειώσει σημαντικά τη στάθμη των νερών στους ταμιευτήρες, με συνέπεια ξεχασμένα, βυθισμένα χωριά, να κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Πριν από μια εβδομάδα ένα χωριό κοντά στα Τζουμέρκα εμφανίστηκε ύστερα από 44 χρόνια.

Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου λόγω της ανομβρίας υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο εγκαταλελειμμένος οικισμός που κάποτε μετρούσε 100 κατοίκους να εμφανιστεί ξανά.

Η στάθμη της τεχνητής λίμνης εκεί, λόγω της ανομβρίας, είχε πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα αποκαλύπτοντας ερείπια πέτρινων σπιτιών καθώς και του σχολείου, κορμούς και ρίζες δένδρων που έμοιαζαν με απολιθώματα, αλλά και τον ίδιο τον βυθός που σε πολλά σημεία είχε τελείως στεγνώσει.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πείρου – Παραπείρου,peirou – parapeirou