Κ.Μητσοτάκης: Δεν θα απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος

10:00 28/5/2018 - Πηγή: Dimosio

Δέσμευση πως μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα μειώσει εντός διετίας τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και θα περιορίσει τον φόρο στα μερίσματα ανέλαβε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε πως εάν επιτευχτεί δημοσιονομική υπεραπόδοση θα συζητήσει με τους εταίρους για μειώσεις εισφορών και προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ενώ σε δεύτερο χρόνο να επιδιώξει και τροποποίηση της κλίμακας ΦΠΑ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι απέτυχε να αξιοποιήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει πετύχει την τελευταία διετία μέσω της υπερφορολόγησης ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους θεσμούς, τονίζοντας ότι οι δανειστές αξίωσαν υψηλούς στόχους ακριβώς επειδή δεν εμπιστευόταν τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχει δεχτεί η κυβέρνηση και απέτυχε να αποτρέψει συνιστούν στην ουσία τέταρτο Μνημόνιο, προσθέτοντας πως οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχολίασε μάλιστα δηκτικά πως ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να βάλει γραβάτα, να πάει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να εξαγγείλει ότι δεν θα εφαρμόσει την περικοπή συντάξεων που η κυβέρνησή του έχει νομοθετήσει. «Έταζε τα πάντα για να βγει. Δεν θα τάξει τα πάντα τώρα που θα χάσει», είπε.

Σχετικά με το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την δέσμευσή του ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος, όμως ξεκαθάρισε ότι για την πρώτη διετία θα εφαρμόσει την αναλογία μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις. Στη συνέχεια, είπε, θα διαμορφωθεί νέα αναλογία ανάλογα με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Ξεκαθάρισε ότι το εσωτερικό της ΝΔ δεν θα φέρει καμία αντίσταση σε αυτή την πολιτική, καθώς ο ίδιος εξελέγη για να φέρει αλλαγή νοοτροπίας και στην παράταξη.

Στόχος της ΝΔ, εξήγησε είναι ένα πιο ευέλικτο και λειτουργικό Δημόσιο, που θα συνεργάζεται στενότερα με τον ιδιωτικό τομέα και δεν θα λειτουργεί ως μηχανισμός πρόσληψης ημέτερων.

Πολιτικό άνοιγμα ακόμα και με αυτοδυναμία

Αναφερόμενος στην μέρα μετά τις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε πως θα απευθύνει κάλεσμα για ευρεία διακομματική συνεργασία ακόμα κι αν το κόμμα του εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Διευκρίνισε πως το κριτήριο για την επιλογή εταίρων δεν θα είναι εάν πρόσκεινται στη δεξιά ή την αριστερά, αλλά εάν στηρίζουν την μεταρρυθμιστική πρόοδο έναντι του παλιού.

Αποσαφήνισε ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε δυνάμεις του λαϊκισμού και της καθυστέρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μάλιστα πως μετά τις επόμενες εκλογές θα φροντίσει για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμα και με ελάχιστη πλειοψηφία 151 εδρών, η οποία θα ακολουθεί την λογική του bonus εδρών και θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Ευχήθηκε η προσφυγή στις κάλπες να γίνει το ταχύτερο δυνατό, ενώ σημείωσε αιχμηρά πως ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως δεν θέλει εκλογές διότι γνωρίζει την έκβασή τους.

Θέμα πολιτικής βούλησης ο «Ρουβίκωνας»

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του «Ρουβίκωνα» και της ανομίας, είπε πως συνιστά ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει. αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ΝΔ να αναθεωρήσει στο μέλλον τον ποινικό κώδικα ώστε να τιμωρούνται συστηματικές ενέργειες που ζημιώνουν την χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι ηγέτες και τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είναι γνωστά, καθώς αναρτούν μηνύματα και απειλές στο Facebook.

Αντιπαρέβαλε την αντιμετώπιση των αντιεξουσιαστών στην Τήνο, όπου δύναμη 10 αστυνομικών συνέλαβε τους δράστες εισβολής, με αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα, όπου μετά από επεισόδια έξω από την Βουλή οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ δίνει υπερβολικά μεγάλη αξία στη δράση του Ρουβίκωνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίζουμε εφόδους σε πρεσβείες και σε δημόσιες υπρηεσίες.

Υπογράμμισε δε πως υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στην βία χαμηλής έντασης και μια υψηλότερη, πιο επικίνδυνη κλίμακα, η οποία «ξεκινά με μολότοφ και καταλήγει στα καλάσνικοφ».

Χειρότερη επιλογή το «Ίλιντεν»

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, σημειώνοντας πως η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» είναι το «erga omnes» του αλυτρωτισμού, καθώς το ίδιο το όνομα αποτελεί εκδήλωση των αλυτρωτικών προθέσεων της γειτονικής χώρας.

«Είναι η χειρότερη δυνατή ονομασία», είπε.

Διευκρίνισε μάλιστα πως σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να συνεχίσει μια διαπραγμάτευση εφόσον δεν θα ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα οποία προϋποθέτουν αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος και απαλοιφή των εκφάνσεων αλυτρωτισμού.

«Έχουμε ζήσει 20 χρόνια με αυτήν την εκκρεμότητα. Μπορούμε να περιμένουν δύο – τρία χρόνια ακόμα».

Δεν θα πέσω στο επίπεδο του Μαξίμου

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις επιθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «χυδαίες προσωπικές επιθέσεις που καθοδηγούνται από τα υπόγεια του Μαξίμου».

Όπως είπε, λυπάται για αυτές και τόνισε πως πρόκειται για βαθιά προσβλητικές επιθέσεις σε έναν άνθρωπο με επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. «Δεν θα τους ακολουθήσω, δεν θα κατασκευάσω fake news», είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως είναι θλιβερό για το δημόσιο βίο να πέφτει τόσο χαμηλά.

Κατέληξε πως η σύζυγός του έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, που είναι η άμυνα του απλού πολίτη απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις και σημείωσε πως αν θέλουν να χτυπήσουν ας χτυπήσουν τον ίδιο.

Επίθεση Μαξίμου με αιχμή τη δολοφονία Λαμπράκη

Για αντικοινωνικό μένος, που απαιτεί νέο μνημόνιο για να ξεδιπλωθεί, κατηγορεί τον κ Μητσοτάκη το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Με αφορμή τη φράση του κ. Μητσοτάκη ότι τους πολίτες αφορά μια πολιτική δύναμη που έχει να τους πει τι θα γίνει την επόμενη μέρα κι όχι τι έγινε το ’63 με τους Γκοτζαμάνηδες και τα τρίκυκλα, το Μαξίμου κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για ανατριχιαστική άγνοια στο ποιος δολοφόνησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα