Κομισιόν: «Επικίνδυνο επάγγελμα η δημοσιογραφία στην Ελλάδα»

15:14 24/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Με έκθεση της η Κομισιόν και σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Βιέρα Γιούροβα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις προβληματικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Σε συνέντευξή της η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια

τις συστάσεις μας.

Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών, απάντησε πως:«η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος», αναφερόμενη στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι συστάσεις προς την Ελλάδα

Στην έκθεση γίνονται μία σειρά από συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση «σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας»,

Οι συστάσεις αυτές αφορούν:

Στην ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών δημιουργίας ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς και εκείνων σε ανώτατο επίπεδοΣτην περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας υιοθέτησης. νομοθετικών και μη διασφαλίσεων για την προστασία των δημοσιογράφων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταχρηστικές αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, σε ευθυγράμμιση με το μνημόνιο κατανόησης που έχει υιοθετηθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα.Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη των ενδιαφερόμενων πλευρών σχετικά με νομοσχέδια, μεταξύ άλλων και με την τήρηση του νόμιμου χρονοδιαγράμματος για δημόσια διαβούλευση. Στην ενίσχυση των προσπαθειών για αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου σχετικά με το σύστημα καταχώρισης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του, προχωρώντας παράλληλα σε διαρθρωμένο διάλογο με τις οργανώσεις.

Στην έκθεση γίνεται εκτενή αναφορά αναφορικά με την πρόοδο που έκανε η χώρα μας σε σχέση με τις συστάσεις της έκθεσης για το κράτος δικαίου του 2023.

Πλήρης εφαρμογή της σύστασης σχετικά με «την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους σχετικούς διορισμούς».Κάποια περαιτέρω πρόοδο (some further progress) σε ό,τι αφορά την «ενίσχυση των προσπαθειών σχετικά με τη δημιουργία ισχυρού μητρώου διώξεων και τελικών αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, περιλαμβανομένων (σ.σ. υποθέσεων) διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο».Περαιτέρω πρόοδος σημειώθηκε (some further progress) και σε ό,τι αφορά την διαδικασία υιοθέτησης μη νομοθετικών διασφαλίσεων. Σημαντική πρόοδο (significant progress) σχετικά με την έναρξη νομοθετικής διαδικασίας για την προστασία των δημοσιογράφων στη βάση των δραστηριοτήτων της ειδικής ομάδας (Task Force) σχετικά με τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και της ασφάλειάς τους, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει εγκριθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας των δημοσιογράφων.Κάποια πρόοδο (some progress) όσον αφορά τη διασφάλιση στην πράξη της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης για τα ενδιαφερόμενα μέρη σχέση με νομοσχέδια, μεταξύ άλλων, και την παροχή επαρκούς χρόνου για τη δημόσια διαβούλευση.Περαιτέρω πρόοδο (some further progress) όσον αφορά τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος καταχώρισης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων με την έναρξη διαλόγου με τις εν λόγω οργανώσεις, και την αξιολόγηση του κατά πόσον υπάρχει ανάγκη τροποποίησής του (σ.σ. του ισχύοντος συστήματος).

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε και πολλά πράγματα προς την κατεύθυνση που είχε δώσει η ΕΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα