Κοντά σε συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία – Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Μακρόν και Τραμπ

08:35 25/2/2025 - Πηγή: Dimosio

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, εν μέσω τεταμένων ευρω-αμερικανικών σχέσεων, που είχαν επιδεινωθεί μετά τον χαρακτηρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ως «δικτάτορα» για τον Ζελένσκι και την ομιλία του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο.

Η επίσκεψη του Μακρόν ξεκίνησε σε ψυχρό κλίμα, καθώς ο Τραμπ δεν τον υποδέχτηκε προσωπικά στον Λευκό Οίκο, αλλά έστειλε μια συνεργάτιδά του. Ακολούθησε η διαδικτυακή σύνοδος της G7 και η ανακοίνωση του Τραμπ ότι συνομιλεί με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, μια κίνηση που

προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Παρίσι.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες – με πιο χαρακτηριστική την on-air αντιπαράθεση για την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία – Μακρόν και Τραμπ βρήκαν σημεία σύγκλισης, χωρίς να παραβλέπονται οι διαφορές ΗΠΑ και Ευρώπης στο ζήτημα.

Μακρόν: «Καλά έκανε ο Τραμπ και μίλησε με τον Πούτιν»

Την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι καλώς ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκκίνησε το διάλογο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας. «Πάντα πιστεύω ότι είναι καλό να συζητάς με άλλους ηγέτες και ειδικά όταν διαφωνείς», είπε ο Μακρόν.

Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν επίσης πως στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας Ευρωπαίοι στρατιώτες θα μπορούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, με τον Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα να λέει πως κάτι τέτοιο θα το δεχόταν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γάλλος Πρόεδρος μάλιστα μίλησε για δυνάμεις «εντελώς ειρηνικές» που θα χρειαστούν ωστόσο «αμερικανική υποστήριξη».

Πρόκειται για μία θέση που φαίνεται να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, αφού οι μεν ΗΠΑ επιθυμούν να μειώσουν την εμπλοκή τους στην Ουκρανία, η δε Γαλλία προσπαθεί να τραβήξει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους δύναμης, έστω κι αν αυτό δε σημαίνει απαραίτητα την αποστολή επίγειων δυνάμεων στα σύνορα με τις περιοχές που ελέγχονται από την Ρωσία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να υπενθυμίσει τη «δέσμευση» της Ευρώπης να «κάνει περισσότερα» για την «ασφάλεια» και την «άμυνά» της, λέγοντας πως αυτό το «βάρος» το κουβαλούν «εδώ και αρκετά χρόνια» οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι συνομιλίες μας ήταν εξαιρετικά παραγωγικές, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένας δρόμος να διανύσουμε», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος σε μία «γρήγορη συμφωνία αλλά όχι εύθραυστη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, δεν μπορεί να είναι κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγύηση», αλλά «πρέπει να παρέχει τους όρους κυριαρχίας» για τις οποίες το Κίεβο θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, δεν μπορεί να είναι κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγύηση», αλλά «πρέπει να προβλέπει όρους εθνικής κυριαρχίας» για την οποία το Κίεβο θα διεξαγάγει αυτή τη διαπραγμάτευση.

Ο Τραμπ θέλει ειρήνη αλλά επιθυμεί και τις σπάνιες γαίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ άκουσε τις θέσεις του Μακρόν αλλά δε φαίνεται να μετακινήθηκε από τις δικιές του. Στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι αναμένει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσε να έρθει στη Ουάσινγκτον «αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη» για να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τα ορυκτά της Ουκρανίας.

Μια ανεπίλυτη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών «θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο Τραμπ. «Νομίζω ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν είμαστε έξυπνοι», είπε στους δημοσιογράφου ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μακρόν: «Η εκεχειρία στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός εβδομάδων»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως συμφωνία «ανακωχής» στην Ουκρανία θα μπορούσε να συναφθεί εντός των «προσεχών εβδομάδων».

«Χρειάζεται αρχικά ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν δήλωσε πως ελπίζει ότι «έπεισε» τον Τραμπ πως δεν είναι «δυνατόν» η Ουάσιγκτον να εξαπολύσει «ταυτόχρονα» εμπορικό πόλεμο εναντίον τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης, μπροστά στις απειλές για την επιβολή τελωνειακών δασμών που επισείει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ευρώπης ταυτόχρονα», είπε ο Μακρόν στο Fox News. «Ελπίζω πως τον έπεισα» για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε αναφερόμενος στον Τραμπ.

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι «μπορούν να συμμετάσχουν» στη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να «συμμετάσχουν» στη διαδικασία για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι Ευρωπαίοι, και άλλες χώρες επίσης, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Και το σεβόμαστε αυτό», είπε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Σημείωσε πως ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές που διέκοψαν τις επαφές με τη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, πριν από τρία χρόνια. «Αυτές αρνούνταν κάθε επαφή μαζί μας» και πρόβαλαν «κωμικές ιδέες περί νίκης επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», σημείωσε. «Η συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι απαραίτητη. Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ», επέμεινε.

Ο κ. Πούτιν τόνισε πως οι ρωσοαμερικανικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, οι πρώτες αυτού του επιπέδου από το ξέσπασμα του πολέμου, χωρίς συμμετοχή ούτε του Κιέβου ούτε των Ευρωπαίων, σκοπό είχαν να «ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον.

«Κανένα ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς αυτή», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ένα ζήτημα τόσο περίπλοκο και οξύ όσο η ουκρανική κρίση», είπε.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο έθιξαν στη Σαουδική Αραβία «τα προβλήματα που συνδέονται με την ουκρανική κρίση, αλλά όχι την ίδια την ουκρανική κρίση», κατά τον Ρώσο πρόεδρο.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε «τοξική μορφή» τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηχώντας κάποιες από τις επικρίσεις που έκανε σε βάρος του ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Ζελένσκι πως «δίνει γελοίες διαταγές» στους στρατιώτες του, προκαλώντας «αδικαιολόγητες απώλειες, υψηλές ως καταστροφικές για τον ουκρανικό στρατό» κι εν μέρει ευθύνεται, «είναι παράγοντας της αποσύνθεσης του στρατού, της κοινωνίας και του κράτους».

Του πρόσαψε ακόμη πως «αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις» θυμίζοντας πως ο κ. Ζελένσκι απαγόρευσε με διάταγμα τον Οκτώβριο του 2022 οποιαδήποτε επαφή με τον ρώσο πρόεδρο. Ο κ. Πούτιν εκτίμησε πως είναι «μηδενικές» οι πιθανότητές του να κερδίσει ενδεχόμενες μελλοντικές εκλογές στην Ουκρανία.

Σχόλιο που παραπέμπει στην κατηγορία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον κ. Ζελένσκι διότι δεν οργάνωσε «εκλογές» και δεν δίστασε να επιρρίψει την ευθύνη για τον πόλεμο στην ουκρανική πλευρά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα