Κούβα: Τουλάχιστον έξι νεκροί από τον κυκλώνα Όσκαρ

Η Κούβα πλήττεται από σοβαρές ζημιές του κυκλώνα Όσκαρ, με τουλάχιστον έξι ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς περισσότερος από το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος λόγω των εκτεταμένων

βλαβών.

Από το βράδυ της Κυριακής, στην επαρχία Γκουαντάναμο, τα κύματα έφθασαν τα τέσσερα μέτρα ύψος, προκαλώντας ανείπωτες καταστροφές. Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν την απώλεια έξι ζωών στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, που βρίσκεται στην ανατολική επαρχία.

#TropicalStorm #Oscar lashed Cuba's eastern end as the country slowly restores electricity on the island following a fourth major grid failure in 48 hours. Strong winds and heavy rain uprooted trees and scattered downed power lines in places, complicating recovery efforts. pic.twitter.com/RxmXbtelue

— DD News (@DDNewslive) October 22, 2024

Εκτός από την κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, και η Ιμίας, που βρίσκεται επίσης στην ανατολική πλευρά της Κούβας, υπήρξε σφοδρά πληγείσα. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι οι πλημμύρες που καταγράφηκαν εκεί είναι οι πιο σοβαρές στην ιστορία της περιοχής.

#Oscar has now been downgraded to a tropical storm after making landfall in eastern Cuba. It first hit Cuba as a category one hurricane. pic.twitter.com/pouD4CBMLP

— CTV Your Morning (@YourMorning) October 21, 2024

Ο κυκλώνας Όσκαρ, ο οποίος επηρεάζει τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής, είχε ανέμους που έφταναν έως και τα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Στη συνέχεια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα και απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια τη Δευτέρα το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του συστήματος ενέργειας, ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ είπε χθες ότι «πάνω από το 36%» του δικτύου επαναλειτουργεί «με σταθερό τρόπο» στο κράτος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην πρωτεύουσα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα στο τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες και η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κούβα, Τουλάχιστον, Όσκαρ,kouva, toulachiston, oskar