Κρούσμα ψώρας κλείνει δημοτικό σχολείο στα Χανιά – Είναι άκρως μεταδοτική

Ένα κρούσμα ψώρας εξακριβώθηκε την Πέμπτη (17/10) σε μαθητή του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στα Χανιά, οδηγώντας στο κλείσιμο της σχολικής μονάδας.

Έντονη ανησυχία προκάλεσε ένα κρούσμα ψώρας το οποίο εντοπίστηκε την Παρασκευή στο 3ο ειδικό σχολείο Χανίων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο της σχολικής δομής.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, η κινητοποίηση ήταν άμεση.

«Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες που μας έστειλε το υγειονομικό, οι καθαρίστριες μπήκαν και

καθάρισαν το σχολείο και στη συνέχεια εξειδικευμένος συνεργάτης ανέλαβε την απολύμανση του χώρου.

Περιμένουμε από τη Δευτέρα επίσημη ανακοίνωση του Υγειονομικού να μας πει αν και για πόσο διάστημα θα πρέπει να κλείσει το σχολείο και τους λόγους για τους οποίους θα γίνει κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που θα ληφθεί φαρμακευτική αγωγή πάντως, δεν υπάρχει λόγος να κλείσει.

Η προληπτική αυτή αγωγή είναι ένα χάπι το οποίο θα το πάρουν όσοι ήταν στον χώρο μαζί με το κρούσμα, δηλαδή εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι αλλά και μαθητές».

Η ψώρα είναι η δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο, τρυπώνει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος όπου ζει και γεννά τα αυγά του. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ψώρας είναι ο έντονος κνησμός, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες και τα εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια.

Ο κνησμός είναι πιο έντονος κατά τις βραδινές ώρες καθώς εκείνη την ώρα το άκαρι της ψώρας είναι πιο ενεργό λόγω της θερμοκρασίας του σώματος.

Η μετάδοση της ψώρας γίνεται με την άμεση επαφή, δέρμα με δέρμα, με ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με ψώρα ή με μολυσμένα αντικείμενα. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή..

Υπάρχουν δύο είδη ψώρας. Η απλή ψώρα και η νορβηγική ψώρα.

Η «νορβηγική» ψώρα είναι βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα).

Τα άτομα με νορβηγική ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν στα συνήθη σημεία συμπτώματα της ψώρας, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα ή κνησμό (κνησμός) και θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορη και επιθετική ιατρική περίθαλψη για την προσβολή τους για την πρόληψη των εστιών ψώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρούσμα, Χανιά –,krousma, chania –