Μητσοτάκης: Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου, τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε: «είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όποιος είναι ισχυρός και

έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο», ενώ υπενθύμισε πως «το ευρωπαϊκό μέλλον της Άγκυρας εξετάζεται από το πρίσμα των σχέσεών της με Ελλάδα και Κύπρο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών», διευκρινίζοντας πως «δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια».

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε: «Το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι βελτίωση του κλίματος σημαίνει αλλαγή θέσεων της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο, δηλώνοντας: «Το ξέρετε καλά ότι οι συναντήσεις μας είναι συχνές γιατί οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις κοινές επιδιώξεις σε έναν δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι από τις πρώτες συναντήσεις μετά την εκλογή του, στόχος ήταν η θεσμική ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας-Κύπρου μέσω της πραγματοποίησης τακτικών διακυβερνητικών συνόδων. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πρόκειται για «συναντήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας».

Αναφερόμενος στην ανώτατη εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μεγάλο άνοιγμα της Ελλάδας με τη λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων «εκτιμώ ότι θα βρει ενδιαφέρον και από κυπριακά ιδρύματα».

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στη συνεργασία για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας λέγοντας ότι επεκτείνεται και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαικής πολιτικής απέναντι στα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε θέσει στην υπηρεσία της κυπριακής δημοκρατίας την ψηφιακή τεχνογνωσία και χαίρομαι ότι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήραμε τις έχετε υιοθετήσει».

Χαρακτήρισε επίσης στρατηγικής σημασίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου.

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίση για την εκεχειρία στον Λίβανο υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται ώστε η κρίση να μην πάρει χαρακτηριστικά περιφερειακής ανάφλεξης και εύχομαι να υπάρχει μια αντίστοιχη εξέλιξη για τη Γάζα

Υπάρχει ευνοική δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας, έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου. Σταθερή επιδίωξη μια βιώσιμη λύση πάντα με βάση τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώσαμε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη την ευθυγράμμιση ότι δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια

Το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι βελτίωση του κλίματος σημαίνει αλλαγή θέσεων της Τουρκίας.
Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας

Όποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωπαικές θέσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρίσμα των σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο

Έχουμε πετύχει ένα πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία και μια τέτοια είναι το Κυπριακό.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα σε ψηφιακό επίπεδο ανακοινώνοντας την λειτουργία του Ψηφιακού Πολίτη από τις 5 Δεκεμβρίου στην Κύπρο που βασίστηκε στην ελληνική τεχνογνωσία.

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλάγη ηγεσίας στις ΗΠΑ απαιτούν μεγαλύτερο συντνονισμό των δύο χωρών. Είμαστε δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας αποδεικνύοντας ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας. Εχουμε αποδείξει με πράξεις ότι ενισχύουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η επαφή Ελλάδας-Κύπρου είναι στενή και καθημερινή και «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί την Νο1 προτεραιότητά μας».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα