Μητσοτάκης: Ενισχύουμε την ενεργειακή μας συμπόρευση με την Αίγυπτο

16:50 8/1/2025 - Πηγή: Dimosio

Οι περιφερειακές εξελίξεις και η σημασία της συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Συνόδου των τριών χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Οι αρχηγοί των κρατών τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στις κοινές τους δηλώσεις.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση»,

δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι η αξιοποίηση ενός ευρέος φάσματος δράσεων.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, σημειώνοντας ότι «ενισχύουμε την ενεργειακή συμπόρευση», ενώ ανέδειξε τη σημασία του έργου Gregy, που θα συνδέει τις δύο χώρες.

«Συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Κορυφής ΕλλάδαςΑιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας: «Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε, επικαλούμενος και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργειακή ασφάλεια, την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και το έργο που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο.

Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν από κοινού τις σημαντικές περιφερειακές προκλήσεις. Στο Κυπριακό, επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. «Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα» και στην προώθηση μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με συμμετοχή όλων. Τονίστηκε ότι η νέα ηγεσία της Συρίας θα πρέπει να δείξει με πράξεις τον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας και συμφώνησαν στην ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Στη Λιβύη, συζητήθηκε η ανάγκη τερματισμού των εξωτερικών παρεμβάσεων, ώστε ο λαός της χώρας να αποφασίσει ελεύθερα μέσα από δίκαιες εκλογές.

Στη συζήτηση συμπεριλήφθηκε και το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε την Αίγυπτο για την αποτελεσματικότητά της στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου. Αύριο, η κ. Ρομπέρτα Μετσόλα αναμένεται να βρεθεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών θα συνεχιστεί αδιάλειπτα.

«Η Αίγυπτος είναι ανοιχτή σε συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε νωρίτερα ο Αλ Σίσι, ευχαριστώντας τους αρχηγούς των άλλων δύο κρατών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, ενώ ανέφερε ότι έγινε εις βάθος επισκόπηση σε μια σειρά τομέων, έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις και υπεγράφησαν συμφωνίες.

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, όλα όσα γίνονται στη γειτονιά μας, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στη Συρία, όσα γίνονται στη Γάζα, τη Λιβύη, την Ερυθρά Θάλασσα έχει προκαλέσει πρωτόγνωρη κρίση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο. Η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση των δύο πλευρών δείχνει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες. Σταθερός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στόχων.  Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας για την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα