Μόλυβδος και κάδμιο εντοπίστηκε στη μαύρη σοκολάτα

13:30 5/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Η μαύρη σοκολάτα και παρόμοια προϊόντα κακάο είναι μολυσμένα με μόλυβδο και κάδμιο, δύο νευροτοξικά μέταλλα τα οποία ευθύνονται για πολλά προβλήματα υγείας, καρκίνο, χρόνιες ασθένειες ή αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Η κατανάλωση τροφίμων έχει αρχίσει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς κάθε τόσο και ένα καινούργιο σοβαρό πρόβλημα έρχεται στην επιφάνεια με την ασφάλεια των τροφίμων να εγείρει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Η μέχρι τώρα κατανάλωση μαύρης σοκολάτας γνωρίζαμε ότι δίνει

σημαντικά οφέλη στην υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η πρόληψη καρδιακών παθήσεων ακόμα και η ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου.

Με την νέα έρευνα όμως πως η μαύρη σοκολάτα και παρόμοια προϊόντα κακάο, περιέχουν μόλυβδο και κάδμιο, δύο νευροτοξικά μέταλλα που συνδέονται με καρκίνο, χρόνιες παθήσεις ή αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ιδίως στα παιδιά.

Όπως σημειώνει το CNN, ως φυσικά στοιχεία του φλοιού της Γης, ο μόλυβδος, το κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα βρίσκονται στο έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται οπότε δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ωστόσο, ορισμένα χωράφια και περιοχές καλλιεργειών, περιέχουν περισσότερα τοξικά επίπεδα από άλλα.

Μάλιστα, ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης, είναι ότι οι βιολογικές εκδοχές της μαύρης σοκολάτας είχαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα σε τοξικά μέταλλα.

Η νέα έρευνα ανέλυσε 72 καταναλωτικά προϊόντα μαύρης σοκολάτας και κακάο στις ΗΠΑ, ως προς τα επίπεδα μολύβδου, καδμίου και αρσενικού. Η τελευταία μελέτη εξέτασε τα προϊόντα κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς περιόδου, το 2014, το 2016, το 2018 και το 2020.

Οι δοκιμές έγιναν από την Consumer Labs, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει δοκιμές τρίτων σε προϊόντα υγείας και διατροφής. Έστειλε δείγματα σε διάφορα εργαστήρια για να μεγιστοποιήσει την ακρίβεια.

Αυτό που βρέθηκε είναι ότι σχεδόν το 43% των προϊόντων υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια μολύβδου, ενώ το 35% υπερέβαιναν τα όρια για κάδμιο. Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικά επίπεδα αρσενικού.

Ωστόσο, οι ειδικοί που έσπευσαν να σχολιάσουν τη μελέτη, τόνισαν πως οι υγιείς ενήλικες που περιορίζουν την πρόσληψή τους σε μικρές ποσότητες δεν πρέπει να φοβούνται να καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα. «Μια τυπική μερίδα μαύρης σοκολάτας είναι 1 ουγγιά (28,35 γραμμάρια), επομένως το να τρως 1 ουγγιά κάθε μέρα είναι ένας πολύ μικρός κίνδυνος στο μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Λέι Φρέιμ, εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, DC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ποσότητα μολύβδου που βρέθηκε, σε γενικές γραμμές, δεν ήταν ανησυχητική. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να μην έχουν μεγάλο έλεγχο της έκθεσής τους σε βαρέα μέταλλα». Η ποσότητα ενός μετάλλου στην οποία εκτίθεται κάποιος είναι συνάρτηση του πόσο μολυσματικό είναι το τρόφιμο, πόσο καταναλώνει το άτομο και αν τρώει με άδειο ή γεμάτο στομάχι.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόλυβδος,molyvdos