Νέο κύμα ανατιμήσεων στα σουπερμάρκετ – Τα προϊόντα που «καίνε» τις τσέπες

09:52 20/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, λόγω φαινομένων όπως η λειψυδρία, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και η πανώλη.

Οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κύμα αυξήσεων τιμών στα σουπερμάρκετ από τον Σεπτέμβριο, λόγω των ανατιμήσεων σε βασικές πρώτες ύλες στις διεθνείς αγορές, καθώς και της γεωπολιτικής αστάθειας που αυξάνει τα κόστη ενέργειας και μεταφορών. Όλες αυτές οι συνθήκες προμηνύουν ένα δύσκολο φθινόπωρο με αυξήσεις στις τιμές των αγαθών.

Ήδη, οι

τιμές σε αρκετά προϊόντα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο καφές έχει ανατιμηθεί κατά 67%, το κακάο κατά 159%, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημειώσει αυξήσεις της τάξης του 12,1%. Επίσης, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 40%, του τσαγιού κατά 20%, και του βουτύρου κατά 65%. Αυτές οι αυξήσεις αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές, καθώς η ελληνική αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Οι αυξήσεις στον καφέ αναμένεται να κυμανθούν από 15% έως 20%. Παράλληλα, η βιομηχανία τροφίμων προβλέπει αυξήσεις έως και 20% σε προϊόντα που περιέχουν κακάο, λόγω του παγετού στη Βραζιλία.

Τον Ιούλιο, oι ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, και τις υπηρεσίες εστίασης έφτασαν διψήφια ποσοστά. Το ελαιόλαδο συνέχισε να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής, φτάνοντας το 56,7% μέσα σε έναν χρόνο.

Ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,4%, το ηλεκτρινό ρεύμα  με 9,5%, τα κρέατα με 7,4%, τα νωπά ψάρια με 8,4%, τα λαχανικά με 3,5%, σοκολάτες, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 4,1%, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με 8,6%. Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνιο-Ιούλιο 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Η κυβέρνηση, εν μέσω αυτής της κατάστασης, προσπαθεί να ελέγξει τις τιμές, παρατείνοντας τα μέτρα ελέγχου έως το τέλος του έτους και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά αισχροκέρδειας.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους των αλυσίδων σουπερμάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων για να μειώσουν τα κέρδη τους, με σκοπό να συγκρατηθούν οι τιμές. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ στην πλατφόρμα e-katanalotis είναι διαθέσιμες οι τιμές για 3.000 προϊόντα, και σύντομα οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες μέσω μιας ειδικής εφαρμογής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα