Νίκη Κεραμέως: 46% η αύξηση στον κατώτατο μισθό από το 2019 ως το 2027

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, υπογράμμισε ότι , ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 46% από τα 650 ευρώ, που ήταν ο κατώτατος μισθός, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

Με κατώτατο μισθό, όπως είναι η κυβερνητική δέσμευση για το 2027 στα 950

ευρώ, oι βασικές αποδοχές, όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, θα έχουν συνολικά αυξηθεί κατά 46% συγκριτικά με το 2019, ενώ για το διάστημα 2019 – 2024 το ποσοστό το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28%.

Αναφερόμενη στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η υπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρώτος κύκλος διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με βασικό θέμα συζήτησης το πόσο και το πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, μετά το 2027. Όπως σημείωσε η κυρία Κεραμέως, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξετυλίξει τον οδικό χάρτη, μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 46% από τα 650 ευρώ, που ήταν ο κατώτατος μισθός, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία προτείνει, μετά το 2027, να εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν αφενός μεν τον πληθωρισμό αφετέρου δε την πορεία της οικονομίας της χώρας μας. “Έχει να κάνει και με το θέμα της ακρίβειας. Ακούμε, ευλόγως, πάρα πολλές ανησυχίες, ακούμε σκέψεις σχετικά με το πού πάνε οι τιμές. Γίνονται προσπάθειες σχετικά με το ζήτημα αυτό, σημαντικές προσπάθειες.

Ο μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπ’ όψιν το πόσο ανεβαίνουν οι τιμές. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Επίσης, θα λαμβάνει υπ’ όψιν γενικότερα την οικονομία της χώρας μας”, είπε η κυρία Κεραμέως, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει στόχο και για τον μέσο μισθό, προκειμένου να ανέλθει κοντά στα 1.500 ευρώ.

Μια άλλη παράμετρος επί της οποίας τοποθετήθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τα βήματα που έχουν γίνει για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Είχαμε τα τελευταία χρόνια 5,5 ποσοστιαίες μονάδες μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει μια μεγαλύτερη ευελιξία, μία μεγαλύτερη δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις συντάξεις, τις αυξήσεις και στην προσωπική διαφορά.

«Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει καταφέρει μετά από πολύ δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης να αυξάνει συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων συμπολιτών μας. μαζί και με την αύξηση που θα γίνει τώρα μιλάμε για μια αύξηση σωρευτική που αγγίζει το 13%. Από 1/1/25 θα έχουμε μια αύξηση που θα κυμαίνεται από 2,2-2,5% οριζοντίως στους συνταξιούχους. Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία σε σχέση για το πού οδεύουμε για την αύξηση», ανέφερε αρχικά.

«Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων έχει το εξής ζήτημα: «Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Κάποιος συνταξιούχος μπορεί να παίρνει 1395 ευρώ άθροισμα κύριων συντάξεων και με την αύξηση να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ και να επιβάλλεται η ΕΑΣ και να βρίσκεται εν τέλει με λιγότερα. Αυτό θέλουμε να διορθώσουμε

. Θέλουμε να μην υπάρχει αυτή η στρέβλωση. Δουλεύουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις συντάξεις με τους συντελεστές. Πρέπει να σεβόμαστε τα δημοσιονομικά όρια. Το ότι μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτό κοστίζει πάνω από 400 εκ. ευρώ μόνο για την μείωση της μισής αυτής μονάδας.

Το επόμενο διάστημα θα φέρουμε ρύθμιση που θα διορθώνει την στρέβλωση αυτή στην ΕΑΣ. Για την προσωπική διαφορά θα δοθεί στο τέλος του χρόνου το επίδομα. Θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

Για τα αναδρομικά είπε: «Μιλάμε για το 11μηνο 2015-16, το 11μηνο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν υπάρξει δυο αντικρουόμενες αποφάσεις του ΣτΕ κι του Αρείου Πάγου. Το θέμα είναι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και θα περιμένουμε την απόφαση».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκη Κεραμέως, 2019, 2027,niki kerameos, 2019, 2027