Ο Πράσινος πνεύμονας της Γης κινδυνεύει – Χάθηκαν εκτάσεις ζούγκλας του Αμαζονίου στο μέγεθος της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί

14:28 27/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, επιδεινούμενες από παρατεταμένη ξηρασία, προκαλούν σοβαρές οικολογικές και ανθρωπογενείς επιπτώσεις. Το δάσος, το οποίο έχει ήδη χάσει έκταση ίση με το μέγεθος της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφά σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Φέτος οι καταγεγραμμένες πυρκαγιές

σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ, εκλύοντας τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Επιστημονικές μελέτες έχουν προειδοποιήσει για τη σοβαρή συσχέτιση μεταξύ της αποδάσωσης, των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών και των πιθανών καταστροφικών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα.

Η αποψίλωση, που προκαλείται κυρίως από δραστηριότητες όπως η εξόρυξη και η γεωργία, οδήγησε στη μείωση της φυτικής κάλυψης του Αμαζονίου κατά 12,5% από το 1985 έως το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της RAISG, μιας ΜΚΟ που ασχολείται με τη διαχείριση του Αμαζονίου.

Αυτή η απώλεια αντιστοιχεί σε 880.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, τα οποία καταστράφηκαν στις χώρες που περιλαμβάνουν τον Αμαζόνιο, όπως η Βραζιλία, η Βολιβία, το Περού, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Γουιάνα, το Σουρινάμ και η Γαλλική Γουιάνα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus, οι φετινές πυρκαγιές στους υγρότοπους του Αμαζονίου και του Pantanal είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και το κλίμα.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών

Το δίκτυο επιστημόνων World Weather Attribution δήλωσε την Κυριακή ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και το Pantanal, οι οποίες απελευθερώνουν «τεράστιες ποσότητες» διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η ξηρασία έχει τοποθετήσει ορισμένους ποταμούς του Αμαζονίου στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες, απειλώντας τον τρόπο ζωής περίπου 47 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις όχθες τους.

Η ξηρασία έχει στείλει πυρκαγιές εκτός ελέγχου στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και το Περού.

Ο Ισημερινός, ο οποίος εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ενέργειας από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων έξι δεκαετιών, έχει εφαρμόσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και έχει θέσει 20 από τις 24 επαρχίες του σε κόκκινο συναγερμό.

Στη Βραζιλία, πυκνά σύννεφα καπνού έχουν θολώσει μεγάλες πόλεις όπως η Μπραζίλια, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, με αναθυμιάσεις κατά καιρούς να διασχίζουν τα σύνορα με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα