Ποια είναι τα όρια στη χοληστερίνη και πότε πρέπει να πάρουμε φάρμακα
Εντύπωση προκαλούν στον κόσμο οι συνεχώς χαμηλότερες τιμές που τίθενται ως στόχος για την κακή χοληστερίνη και η πτώση των φυσιολογικών ορίων, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε στεφανιαίους ασθενείς ο στόχος τίθεται να είναι < 70 mg/dl.
Νεότερες μελέτες, όμως, έδειξαν, πως ακόμα και αν η LDL πέσει πολύ χαμηλά (55-60 mg/dl) σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους, αλλά είναι υψηλού κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο, προκαλεί σημαντική
Πολλοί γιατροί όταν δουν τις εξετάσεις τους, θα συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και με αυστηρή δίαιτα είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν να έχουν LDL κάτω από 115 mg/dl, που είναι το ανώτερο όριο.
Για το λόγο αυτό πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται, πως είναι δυνατόν μία «φυσιολογική και συνηθισμένη κατάσταση», δηλαδή επίπεδα χοληστερίνης 200 mg/dl και LDL 130 mg/dl να είναι βλαβερά για τον οργανισμό;
«Η απάντηση είναι ότι η έννοια του φυσιολογικού σχετίζεται με τη μέση τιμή μίας εξέτασης στο σύνολο του πληθυσμού.
Στην επαρχιακή Κίνα ο μέσος όρος ολικής χοληστερίνης είναι 115 mg/dl, στην αστική Κίνα 135 mg/dl και στη Δυτική Ευρώπη 210mg/dl.
Με βάση τους Κινέζους, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των Δυτικών έχει παθολογικά επίπεδα χοληστερίνης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως , ότι το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ εκατομμύρια χρόνια και σε όλες σχεδόν τις εποχές το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση.
Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα χιλιόμετρα για να μετακινηθούν και η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα, έτσι ώστε όταν υπάρχει να προσπαθούν όλοι να αποθηκεύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους τρώγοντας όσο περισσότερο μπορούσαν ώστε να διατηρηθούν υγιείς μέχρι την επόμενη φορά που θα έτρωγαν.
Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, όμως, το σκηνικό αλλάζει δραματικά.
Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί ακόμη και για 100 μέτρα χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν.
Το φαγητό είναι στο Δυτικό κόσμο ένα είδος εν αφθονία και ειδικά το κακής ποιότητας φαγητό είναι και φθηνό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους.
Αυτή η τρομακτική αλλαγή των τελευταίων 100-150 χρόνων ανέτρεψε τα περιβαντολλογικά δεδομένα χιλιετιών και τα γονίδια μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά.
Συνεχίζουν να αποθηκεύουν αμέσως λίπος, διότι έχουν μάθει ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες για τη σωματική άσκηση, αλλά, δυστυχώς, σήμερα η άσκηση δεν έρχεται ποτέ και έρχεται μόνο η επόμενη μερίδα φαγητού».
Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του στο περιοδικό του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) ,«Στους Ρυθμούς της Καρδιάς», ο Δημήτριος Ρίχτερ, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΚΑΡ.
Δίνει απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και καταρρίπτει τους μύθους γύρω από την χοληστερίνη.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι βασικός παράγοντας που προδιαθέτει για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Σωστό. Όπως μάθαμε, εδώ και 50 περίπου χρόνια, η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή/και εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η σημασία της, είναι μέγιστη στις νεότερες ηλικίες 30-65 ετών και μετά σταδιακά μειώνεται για να δώσει την κύρια θέση στην υπέρταση. Η δράση της είναι συνεργική με το κάπνισμα, την υπέρταση, το σάκχαρο κ.τ.λ.
Δηλαδή, όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κανείς τόσο χαμηλότερα πρέπει να ρίξει τη χοληστερίνη του.
Η χοληστερίνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό των κυττάρων και είναι απαραίτητη για τον κυτταρικό μεταβολισμό. Όμως, στο Δυτικό κόσμο, τον 21 αιώνα, υπάρχει αφθονία φαγητού και τεράστια έλλειψη σωματικής άσκησης.
Η ανισορροπία αυτή έχει μετατρέψει τη χοληστερόλη από σύμμαχο σε εχθρό, αφού τα σημερινά επίπεδα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη (220 mg/dl) είναι περίπου διπλάσια από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός (Η μέση τιμή χοληστερίνης στην Επαρχιακή Κίνα είναι 115 mg/dl).
Όταν έχεις υψηλή χοληστερόλη, το αντιλαμβάνεσαι από τα συμπτώματα.
Λάθος. Δυστυχώς, η χοληστερόλη το πρώτο σύμπτωμα που προκαλεί είναι είτε ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Είναι ο «σιωπηλός δολοφόνος» των αγγείων μας και μόνο αν την ελέγξουμε προληπτικά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
Τα παιδιά κι όσοι είναι νέοι, αδύνατοι και αθλητικοί τύποι δεν έχουν πρόβλημα χοληστερόλης.
Λάθος. Δυστυχώς, μόνο το ένα τρίτο της χοληστερόλης του σώματος προέρχεται από τη διατροφή. Τα δύο τρίτα παράγονται στο συκώτι. Πολλοί άνθρωποι, λόγω γονιδιακών καταβολών, έχουν πάντοτε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία δεν πέφτουν σημαντικά όσο και να προσέξουν τη διατροφή τους, μολονότι ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες να υποστούν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Εάν η υψηλή χοληστερίνη πέσει με δίαιτα σε φυσιολογικά επίπεδα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς πια.
Λάθος. Το συνηθέστερο λάθος όσων κάνουν δίαιτα για αυξημένη χοληστερόλη είναι ότι πραγματοποιούν για δύο μήνες ιδιαίτερα αυστηρές δίαιτες, οι οποίες όμως, είναι αδύνατο να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής.
Το κομμάτι που αφορά, την αλλαγή του τρόπου ζωής
είναι ιδιαίτερα δύσκολο για όλους μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, όταν κάποιος κάνει δίαιτα για αυξημένη χοληστερόλη, να κάνει μία δίαιτα την οποία να μπορεί να ακολουθεί εφ όρου ζωής, αλλιώς το όφελος του να βελτιωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης για δύο ή τρεις μήνες το χρόνο είναι μηδαμινό.
Η μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης πρέπει να αρχίζει από τη μέση ηλικία και έπειτα.
Λάθος. Όλες οι λιπιδιολογικές επιστημονικές εταιρίες συνιστούν τη μέτρηση της χοληστερόλης από τα 20 έτη και μετά, ανά πενταετία, εφόσον οι τιμές είναι καλές. Ειδάλλως, κατά τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού, σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχεται
η προσπάθεια μείωσής της.
Εάν τις προηγούμενες ημέρες έχεις φάει πολύ η χοληστερόλη είναι «πλασματικά υψηλή».
Λάθος. Η χοληστερόλη επηρεάζεται βέβαια από τη διατροφή, αλλά μακροπρόθεσμα και όχι με βάση το φαγητό μόνο των προηγούμενων ημερών.
Ακόμη και φαγωμένοι να κάνουμε εξετάσεις χοληστερόλης αυτή δεν επηρεάζεται.
Αυτό που επηρεάζεται από την τροφή, και μας αναγκάζει να ζητάμε δωδεκάωρη νηστεία, είναι τα τριγλυκερίδια και η κακή χοληστερόλη (LDL), η οποία υπολογίζεται μέσω των τριγλυκεριδίων.
Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη θα μου καταστρέψουν το συκώτι.
Τεράστιο λάθος. Αυτό που συμβαίνει με το συκώτι είναι ότι 0.5-2% των ανθρώπων που θα πάρουν φάρμακα για τη χοληστερίνη (στατίνες) θα αυξηθούν οι τρανσαμινάσες τους.
Σε ορισμένους εξ αυτών (όσους τριπλασιάσουν τις αρχικές τιμές) θα χρειαστεί διακοπή ή αλλαγή φαρμάκου.
Όμως, η αύξηση αυτή δεν συνεπάγεται βλάβη για το συκώτι. Κανένας ασθενής δεν έχει υποστεί ηπατική βλάβη από την αύξηση αυτή των εργαστηριακών ενζύμων, και η διακοπή του φαρμάκου τις επαναφέρει πάντα στα αρχικά τους επίπεδα.
Η χοληστερίνη αντιμετωπίζεται αρχικά με δίαιτα και μετά με φάρμακα.
Σωστό. Συστήνουμε μία ισορροπημένη δίαιτα, την οποία ο ασθενής να μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμα. Αναμένουμε μία μείωση που κυμαίνεται από 5-30%. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο αναφορικά με τη σχέση διατροφής-χοληστερόλης. Μετά από ενάμιση μήνα επαναλαμβάνουμε τις
εξετάσεις.
Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι ακόμη υψηλά, μπορούμε να προσθέσουμε τρόφιμα όπως οι φυτικές στερόλες ή στανόλες (οι οποίες δεν αφήνουν τη χοληστερόλη να απορροφηθεί από τον οργανισμό)και μειώνουν τη χοληστερίνη κατά 10-15% ακόμη.
Εάν τα αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι υψηλότερα από αυτά που θα έπρεπε, διατηρούμε τα δύο προηγούμενα βήματα και προσθέτουμε και φάρμακο, το οποίο θα πρέπει να παίρνουμε για ιδιαίτερα μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Από την ώρα που θα το διακόψουμε μέσα σε 40 ημέρες ημέρες η χοληστερόλη μας θα ξανανέβει στα αρχικά της επίπεδα.
Εάν η χοληστερόλη ρυθμιστεί ικανοποιητικά με φάρμακα, η διατροφή δεν παίζει πια ρόλο και μπορεί να είναι ελεύθερη.
Λάθος. Έχει αποδειχθεί, ότι ακόμα και για ίδια επίπεδα χοληστερόλης όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής από όσους ακολουθούσαν κυρίως δυτική διατροφή.
Εάν κάποιος έχει κάτω από 190 mg/dl χοληστερόλης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί;
Περίπου σωστό. Εάν κάποιος δεν πάσχει ήδη από στεφανιαία νόσο, δεν καπνίζει, δεν έχει υψηλή πίεση και δεν είναι διαβητικός ούτε έχει άλλους παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι ήσυχος στα επίπεδα αυτά. Όμως, εάν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί ακόμη και το όριο αυτό να μην είναι αρκετό και να χρειάζεται να είναι ακόμη χαμηλότερα.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δολοφονία στη Λάρισα: Καρκίνο στο τελικό στάδιο είχε ο 60χρονος δράστης
- «Ο 60χρονος πυροβόλησε πρώτα κατά των ΕΚΑΜ» - Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στην αποθήκη στη Λάρισα
- Εντείνονται οι φόβοι στην Τουρκία: Εξαπλώνεται το ρήγμα προς το Ιράκ - "Η ωκεάνια πλάκα έχει σπάσει"
- Τραγωδία στα Τέμπη: Φωτογραφία ντοκουμέντο «δείχνει» εύφλεκτο υγρό
- Έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στο Μοναστηράκι μετά από απειλή για βόμβα
- Έτσι θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες
- «Έσπασε» η Ιωαννίδου στην έκπληξη που της έκανε η Γερμανού: «Αχ Φρέντυ! Μας βλέπει»
- Το ξανάκανε η Γουάντα Νάρα: Απάτησε τον Ικάρντι με τον πρώην συμπαίκτη Κεϊτά Μπαλντέ
- Eρευνα καμερών για την επιβατική αμαξοστοιχία στα Τέμπη «έδειξε» το εμπορικό τρένο στις σήραγγες πριν την τραγωδία
- Η Αννούλα Βασιλείου μίλησε για τη σχέση της με τον Μανώλη Αγγελόπουλο - «Η μητέρα του ήθελε να χωρίσουμε, με κυνηγούσε με τη χλωρίνη»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- Πανικός στην Τουρκία: Τραβήχτηκαν τα νερά σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι
- Ποια είναι τα όρια στη χοληστερίνη και πότε πρέπει να πάρουμε φάρμακα
- Νεκρός ο δράστης του φονικού στην Λάρισα – Πυροβόλησε με καλάσνικοφ στον αέρα και μετά αυτοκτόνησε
- ΕΚΠΑ: Σταδιακή μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στις Κυκλάδες
![Ποια,poia](https://images32.inewsgr.com/5533/55330235/poia-einai-ta-oria-sti-cholisterini-kai-pote-prepei-na-paroume-farmaka-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dimosio
- Ποια είναι τα όρια στη χοληστερίνη και πότε πρέπει να πάρουμε φάρμακα
- ΕΚΠΑ: Σταδιακή μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών στις Κυκλάδες
- Νεκρός ο δράστης του φονικού στην Λάρισα – Πυροβόλησε με καλάσνικοφ στον αέρα και μετά αυτοκτόνησε
- Πανικός στην Τουρκία: Τραβήχτηκαν τα νερά σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι
- Δούκας: Να αλλάξει την τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ
- Washington Post: Ο Έλον Μασκ θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό με ρομπότ
- Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Ερείπιο θυμίζει η αερογέφυρα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού
- Η πρόταση του Αντώνη Ρέμου στον Αργυρό να υποδυθεί τον Τόλη Βoσκόπουλο
- Στις φυλακές Γρεβενών ο καθηγητής που ασελγούσε στη 16χρονη – Τα χυδαία μηνύματα
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Φεβρουαρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ναταλία Γερμανού σε Μαρία Ιωαννίδου: «Κάποια πράγματα είναι καλό να τα κρατάς για εσένα»
- Διπλό φονικό στη Λάρισα: Καλάσνικοφ, χειροβομβίδα και δεκάδες σφαίρες μέσα στο ξυλουργείο του 60χρονου – Δείτε φωτογραφίες
- Η γυναίκα που ανακάλυψε τυχαία το Βotox το 1987, είναι σήμερα 77 ετών – Πώς άλλαξε την αισθητική ιατρική
- Ο Τομά Ζολί στην Ελλάδα: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στο ΕΡΤNews
- Προμηθέας - Έδειξαν "μέταλλο" απέναντι στη Ζάκυνθο
- Καταδικάζει το Κατάρ την πρόταση Νετανιάχου για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός της Σαουδικής Αραβίας
- Το τραμ τράκαρε με μηχανάκι στο Νέο Φάληρο
- Η ακροβάτισσα της Θεσσαλονίκης – Εντυπωσιάζει περαστικούς και οδηγούς
- Φαιντανύλη: «Πόλεμος» για την ηρωίνη των φτωχών
- Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης AKTOR: Το γκολ του Καλτσά που μέτρησε μέσω VAR στο 4'