Ποιες οφειλές χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης

10:07 30/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Στο διαχωρισμό των οφειλών προς το δημόσιο σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ο φορολογικός μηχανισμός να επικεντρώσει τις προσπάθειες είσπραξης σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν. Η διαγραφή χρεών θα οδηγήσει για πρώτη φορά και στη μείωση των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αν και από αυτές θεωρούνται εισπράξιμες μόλις τα 15 έως 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου,

έως τον ερχόμενο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να καθοριστούν ξεκάθαρα κριτήρια για την μη εισπραξιμότητα των φορολογικών οφειλών που θα επιτρέψει την οριστική διαγραφή τους.

Οριστική διαγραφή φορολογικών οφειλών με απόφαση του δημοσίου δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. Το μόνο που επιτρέπεται είναι ο χαρακτηρισμός τους ως “ανεπίδεκτων” είσπραξης που ουσιαστικά αναστέλλει ακόμη και για περίοδο δέκα ετών την προσπάθεια του δημοσίου να εισπράξει την οφειλή, δηλαδή την αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη και τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εναντίον του. Ο μόνος τρόπος διαγραφής των φορολογικών οφειλών είναι η παραγραφή τους λόγω παρέλευσης του σχετικού χρονικού διαστήματος (π.χ. 20 έτη μετά τη βεβαίωση).

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ήδη για να χαρακτηριστεί μια φορολογική οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης θα πρέπει:

α) η φορολογική διοίκηση να έχει ολοκληρώσει όλες τις έρευνες με βάση τα ηλεκτρονικά μέσα που έχει στη διάθεσή της (π.χ. εφαρμογές εισοδήματος, περιουσιολογίου, τραπεζικού μητρώου) και από τις έρευνες αυτές να έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή συνυπόχρεων με αυτόν προσώπων

β) να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης εναντίον του οφειλέτη, όποτε προβλέπεται από τη νομοθεσία (π.χ. για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ) ή να μην είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης ποινικής δίωξης

γ) να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικό ελεγκτή της φορολογικής διοίκησης, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών από τον οφειλέτη και τα συνυπόχρεα πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα