Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα 4 «τρικ» των εργοδοτών για να αποφύγουν την εφαρμογή της

16:21 18/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Τέσσερις είναι οι βασικότερες παραβάσεις που εντοπίζουν οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους χώρους δουλειάς. Μπορεί το μέτρο να εφαρμόζεται από την πλειονότητα των εργοδοτών και να τηρείται ικανοποιητικά, ωστόσο πάντα υπάρχουν κι αυτοί που επιχειρούν ,με διάφορους τρόπους, να…ξεγλιστρήσουν από το ψηφιακό “μάτι” των ελεγκτικών αρχών.

Μια συνηθισμένη παράβαση που καταγράφεται στα..μπλοκάκια των ελεγκτών είναι η μη τροποποίηση ωραρίου απασχόλησης στην ΕΡΓΑΝΗ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας, όπου ο εργαζόμενος είναι δηλωμένος για πέντε ώρες απασχόλησης, αλλά εντοπίζεται να απασχολείται επιπλέον ώρες.

Το επόμενο «τρικ» που χρησιμοποιούν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις εργοδότες είναι τα πλασματικά χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος έχει χτυπήσει κανονικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά συνεχίζει να εργάζεται.

Κατ΄αυτό τον τρόπο δεν καταγράφονται στο ψηφιακό σύστημα οι επιπλέον ώρες απασχόλησης. Μάλιστα, τα σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν ότι αρκετοί εργοδότες παίρνουν από τους εργαζόμενους τα QR code των καρτών και χτυπάνε κατά το δοκούν τις κάρτες τους προκειμένου να αλλοιώσουν τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις ώρες έναρξης και παύσεις της εργασίας των υπαλλήλων τους.

Η μη προσωρινή λειτουργία και επαναλειτουργία του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί ένα άλλο κόλπο που αξιοποιούν οι εργοδότες προκειμένου να αποφύγουν την «τσιμπίδα» των ψηφιακών συστημάτων.

Για να αποφύγουν την καταγραφή των ωραρίων εργασίας αρκετοί εργοδότες επικαλούνται προσωρινά προβλήματα στο σύστημα. Βάσει του υφιστάμενου πλαισίου όταν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις αρχές τόσο για την προσωρινή μη λειτουργία του όσο και για την επαναλειτουργία του.

Είναι προφανές πως όταν το σύστημα είναι ανενεργό αυτό “κεντρίζει” των ενδιαφέρον των ελεγκτών, οι οποίοι βάζουν στην κορυφή της λίστας των ελέγχων τις επίμαχες επιχειρήσεις. 

Μια άλλη παράβαση που εντοπίζεται έχει να κάνει με τη μη ενεργοποίηση της κάρτας του εργαζόμενου. Πρόκειται, φυσικά, για μια παράβαση που επισύρει βαρύτατο πρόστιμο, ίδιο με αυτό που αντιστοιχεί στον εντοπισμό αδήλωτου εργαζόμενου.

Πρακτικά, όποιος εργοδότης εντοπιστεί από τους «ράμπο» της επιθεώρησης εργασίας να μην έχει ενεργοποιήσει την ψηφιακή κάρτα του εργαζόμενου καλείται να καταβάλει 10.500 ευρώ! Βαριά «καμπάνα», την οποία ωστόσο κάποιοι εργοδότες συνεχίζουν να αγνοούν. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Αύγουστο οι παραβάσεις σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας ανήλθαν σε 206.  

Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.

Πρόσφατα ξεκίνησε και η πιλοτική εφαρμογή του στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, αλλάζοντας ριζικά την καθημερινότητα περίπου 1,5 εκατ. εργαζομένων.  

Στους συγκεκριμένους κλάδους πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψηφιακή,psifiaki