Σε απόγνωση οι κρεοπώλες, οι ταβέρνες και οι καλοφαγάδες..

15:19 5/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Στην εστίαση, στα ψητοπωλεία και στις ταβέρνες, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο, με τους καλοφαγάδες και λάτρεις του αιγοπρόβειου κρέατος, να μην μπορούν να διαχειριστούν την απώλεια των αγαπημένων τους μεζέδων..

Κρέας από πρόβατα και κατσίκια, αλλά και το πρόβειο τυρί έχουν εξαφανιστεί από τα κρεοπωλεία και τα σούπερ

μάρκετ λόγω της επιδημίας πανώλης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από τη Θράκη έως την Κρήτη.

Μέχρι χθες είχαν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και η μετακίνηση των ζώων έχει απαγορευτεί για να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου. Τα κρεοπωλεία και τα ψητοπωλεία προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Το πλήγμα αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν γάλα για την παραγωγή τυριών και κυρίως φέτας, εφόσον οι ανάγκες για αιγοπρόβειο κρέας το καλοκαίρι –αυξημένες εξαιτίας του τουρισμού– καλύπτονται από εισαγωγές.

Φόβους για ελλείψεις στην αγορά αμνοεριφίων, ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου – εκφράζουν οι κρεοπώλες. Μετά το καλοκαίρι με την επιστροφή και των αδειούχων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.

Στην εστίαση, τα ψητοπωλεία και οι ταβέρνες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν, χρησιμοποιώντας μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο.

Η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων έχει επιφέρει προβλήματα στον εφοδιασμό κρέατος, αλλά δεν έχει προκαλέσει πανικό στους καταναλωτές. Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αρνί και πρόβειο κρέας, οι καταναλωτές προσαρμόζονται στις υπάρχουσες επιλογές.

Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (90 έως 100%), και μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα. Σημειώνεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά προκαλεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί πολιτική εντοπισμού και εκρίζωσης των θετικών ζώων.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων.

Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης. Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή.

Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018).

Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων, εκτροφών και εκρίζωση.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα