Σφίγγει ο κλοιός για την πρόσβαση εύπορων δικαιούχων στα προνοιακά επιδόματα

Περιορίζεται η πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων στα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού), με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 20% των σημερινών δικαιούχων, κυρίως αυτών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού και στέγασης, θα τα χάσουν.

Ο

λόγος είναι η εφαρμογή αυστηρότερων περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια, την πιο δίκαιη κατανομή των επιδομάτων και την εξοικονόμηση πόρων.

«Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Είναι μια “συμφωνία ειλικρίνειας” με τον πολίτη. Θέλουμε να εντοπίσουμε τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2025, εκτός από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, θα εισαχθούν τρία επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων: το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και των τραπεζικών καταθέσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 η αναμόρφωση των επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής τρία στοιχεία:

1. Εισάγεται «κόφτης» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων (μένει να αποσαφηνιστεί μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση η αναμόρφωση των επιδομάτων).

2. Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους, η οποία οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ.

3. Η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα