Σήμα SOS από τα νησιά – Κρήτη και Νότιο Αιγαίο σε κρίσιμη κατάσταση λειψυδρίας

15:14 17/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού σημειώνεται στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας των ελάχιστων βροχοπτώσεων και της υπεραξιοποίησης των υδατικών πόρων λόγω τουρισμού και γεωργίας. Οι συνεπείες είναι εμφανείς με μείωση των υπογείων υδροφόρων, ανεπαρκή εφοδιασμό νερού για τις ανάγκες του νησιού και απειλή για τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να επανακατασταθούν οι υδροφόροι απαιτούνται περίπου 250-300 χιλιοστά βροχής, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ώστε να επιτραπεί η εισχώρηση του νερού στο υπέδαφος και να αναπληρωθούν οι απώλειες. Η ελλειπής βροχόπτωση και η υπεραξιοποίηση

των υδατικών πόρων έχουν επιφέρει σοβαρές συνέπειες, καθώς η μείωση των υδατικών αποθεμάτων απειλεί τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Όπως εξηγεί η κα Μαρτίνου «φέτος είχαμε τον δεύτερο κατά σειρά χειμώνα όπου είχαμε μειωμένες ακόμη και στο 50% βροχοπτώσεις σε σχέση με άλλες χρονιές». Το πρόβλημα, μάλιστα, φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από τα έτη 2015-2016-2017, όταν είχε σημειωθεί «ρεκόρ» ανομβρίας και ξηρασίας.

Ως αποτέλεσμα «δεν έγινε η απαιτούμενη αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων, ούτε των φραγμάτων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα ικανά εκείνα αποθέματα που θα καλύψουν τη ζήτησή του νησιού». Την ίδια ώρα, χαμηλά ήταν τα αποθέματα ακόμη και σε γεωτρήσεις και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς, στην οποία παρατηρείται μεγάλη πτώση στάθμης του υπόγειου υδροφορέα, που φτάνει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 30 μέτρα.

Αναφέροντας τις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ύδρευσης, ο κ. Νόκας σημειώνει πως «σε οριακή κατάσταση βρίσκονται όσα μέρη δεν διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης. Αυτά είναι πολλά χωριά της Τήνου, της Άνδρου, της Νάξου, της Σύρου αλλά και η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Σέριφος και η Τήλος».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνονται μέτρα όπως η ελλειμματική άρδευση στη γεωργία, η παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης για την ανίχνευση διαρροών και η προσωρινή μίσθωση μονάδων αφαλάτωσης για την ενίσχυση του εφοδιασμού με πόσιμο νερό.

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά επιδεινώνεται λόγω των κλιματικών αλλαγών και της ανθρωπογενούς επιρροής, και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βρουν βιώσιμες λύσεις για τη διαχείριση των υδατικών πόρων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα