Σκυλακάκης: Η ταχεία μετάβαση προς τις ΑΠΕ θα ρίξει απότομα τις τιμές ρεύματος τα επόμενα χρόνια

Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050.

Σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2024, ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε το σχέδιο στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Σκυλακάκης έδωσε έμφαση στις δημοσιονομικές προκλήσεις που προκύπτουν, τόσο από

την ενεργειακή μετάβαση όσο και από την αυξημένη αβεβαιότητα που επιφέρει η κλιματική κρίση. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πιο περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός εκφράζει την εκτίμηση ότι η γρήγορη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αναφέρει ότι η μεταβλητότητα θα είναι έντονη, καθώς σε κάποιες περιόδους οι τιμές θα μειώνονται σε επίπεδα που θα θέτουν σε κίνδυνο τις νέες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις επιδοτήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως με τα φωτοβολταϊκά, που επιβαρύνουν σήμερα τους καταναλωτές με 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή σε νέες τεχνολογίες, και μόνο εφόσον αυτές δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα