Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση Σεπτεμβρίου στο ρεύμα

12:01 3/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Οι τιμές λιανικής στο ρεύμα «είναι παρεμφερείς, ή λίγο κάτω από τον Αύγουστο. Θα δώσουμε και εμείς μία επιδότηση 1,4 σεντς ανά κιλοβατώρα, οπότε θα είμαστε στις τιμές του Αυγούστου ή ελάχιστα κάτω» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega.

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι 15,94 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,39 τον Αύγουστο) για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα

και 17,14 σεντς (από 16,95 τον Αύγουστο) για την υπερβάλλουσα κατανάλωση. Το νυχτερινό ανέρχεται στα 12,84 σεντς (από 14,93 τον Αύγουστο).

Το νυχτερινό ανέρχεται στα 12,84 σεντς (από 14,93 τον Αύγουστο).

Οι τιμές των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο:

• ΕΛΙΝΟΙΛ 15,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 15,80 τον Αύγουστο)

• Volterra 17,21 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,21 τον Αύγουστο)

• Volton 19,47 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,89 τον Αύγουστο)

Solar Energy 16,00 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 19,43 τον Αύγουστο)

• Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας 17,35 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,99 τον Αύγουστο)

NRG 18,73 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 18,73 τον Αύγουστο)

Elpedison 15,85 σεντς (από 15,85 τον Αύγουστο) ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 19,95 σεντς (από 19,95 τον Αύγουστο) για τις υπόλοιπες.

• Ζενίθ 15,83 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 27,91 τον Αύγουστο)

• Ήρων 15,87 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 15,87 τον Αύγουστο)

• Protergia 15,99 σεντς ανά κιλοβατώρα από (15,99 τον Αύγουστο)

• We Energy 19,10 σεντς ανά κιλοβατώρα από (24,36 τον Αύγουστο)

OTE Estate 17,42 σεντς ανά κιλοβατώρα από (16,81 τον Αύγουστο)

Σκυλακάκης: «Θα είμαστε στις τιμές του Αυγούστου ή ελάχιστα κάτω»

«Στο ρεύμα έχουμε δύο πράγματα: έχουμε τιμές λιανικής οι οποίες είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο ή παρεμφερείς οπότε θα δώσουμε και εμείς μια επιδότηση 1,4 σεντ ανά κιλοβατώρα, οπότε θα είμαστε στις τιμές του Αυγούστου ή ελάχιστα κάτω», λέει, μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Το ερώτημα είναι πώς θα πάει ο Σεπτέμβριος γιατί συνεχίζουμε και έχουμε μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή, εν μέρει γιατί έχουν βγει κάποια πυρηνικά, εν μέρει γιατί ‘ρουφάει’ η Ουκρανία όλο το ρεύμα της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας και διαμορφώνονται τρελές τιμές. Εκεί ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει, αν το θέμα της Ουκρανίας είναι μόνιμο, παρέμβαση και ευρωπαϊκού χαρακτήρα που είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλά βλέπω ότι το θέμα της Ουκρανίας δε θα λυθεί εύκολα».

Όπως λέει ο υπουργός:

«Με το που μπαίνει το φθινόπωρο υπάρχει μια δραστική μείωση της ζήτησης. Το καλοκαίρι έχουμε 7.5 με 10.5 γιγαβατώρες την ημέρα. Το φθινόπωρο πέφτουμε στις 5.5, οπότε αυτό μας δίνει βαθμούς ελευθερίας ανάλογα και με τον καιρό».

Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν αφορούν τις επιχειρήσεις «γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η αποκλιμάκωση της τιμής της χονδρικής που ελπίζουμε να γίνει τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες».

«Αν δε γίνει, σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί μια περιφερειακή κρίση. Η οδηγία προβλέπει ότι αν μια περιφερειακή κρίση κινδυνεύει να κρατήσει παραπάνω από 3 μήνες, τότε μπορεί να υπάρχει παρέμβαση με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Σχετικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για επιδοτήσεις, σημειώνει:

«Τα χρήματα ήταν περίπου 25 εκατ. τον μήνα, τους τελευταίους μήνες, 25 με 40 εκατ. ανάλογα με τον μήνα, για το 2023. Το 2024 θα πάμε γύρω στα 45 εκατ. που είναι και τα έσοδα που πήραμε, αλλά θεωρώ και ελπίζω ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών καθώς θα πηγαίνουμε στους επόμενους μήνες».

Αν συνεχιστεί η κρίση στην Ουκρανία ωστόσο, «θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός παρέμβασης, να μας δώσει δηλαδή η Ευρώπη μια τέτοια δυνατότητα. Ελπίζω ότι δε θα βρεθούμε σε κάτι τέτοιο».

Αν υπάρξει αυτή η κρίση, «θα είναι περιορισμένη και παρέμβαση θα χρειαστούμε όχι γιατί θα μας λείπει το ρεύμα ή θα υπάρχουν στοιχεία κόστους παραπάνω. Δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του φυσικού αερίου. Η κρίση θα είναι κρίση δυσλειτουργίας, τοπικά, του ευρωπαϊκού συστήματος. Το target model δουλεύει με τις οριακές τιμές, την ψηλότερη τιμή δηλαδή. Αν υπάρχει μια ‘ασφυξία’ προσωρινή, ανεβαίνει η τιμή και δημιουργεί υπερκέρδη. Συνεπώς δεν είναι η δυσκολία όπως όταν έχουμε μια κρίση αερίου, που πρέπει πράγματι να πληρώσουμε».

«Είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δηλαδή όσο πιο είσαι στην άκρη του συστήματος, σου λείπουν διασυνδέσεις. Όταν δεν έχεις διασυνδέσεις, όταν το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο, και δεν είναι διασυνδεδεμένη η νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δυτική Ευρώπη επαρκώς, τότε κόβεται ένα κομμάτι του συστήματος και αυτό το κομμένο κομμάτι ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο. Όχι μόνο εμείς, είναι παράλογες τιμές που διαμορφώνονται μερικές ημέρες σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Είναι γεωγραφικό το θέμα και αυτό μας δείχνει και τη σημασία που έχουν οι διασυνδέσεις», καταλήγει ο υπουργός.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα