Στους 14 ανέρχονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Παρασκηνιακές διεργασίες για δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

19:17 23/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Η παρούσα Βουλή έχει ήδη καταρρίψει το ρεκόρ εκπροσώπησης κομμάτων στη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, με εννέα (9) κόμματα να είναι παρόντα—οκτώ εκλεγμένα και ένα προερχόμενο από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους 11 βουλευτές που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά.

Ωστόσο, το ερώτημα αν μπορεί να φτάσει σε 10 κοινοβουλευτικές ομάδες παραμένει αμφίβολο, καθώς οι ειδικοί στα κοινοβουλευτικά ζητήματα εκτιμούν

ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απίθανη.

Μετά τη διαγραφή του Σαλμά από τη ΝΔ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές φτάνουν τους 14.

Παρά την αριθμητική τους δύναμη, δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς τους λείπει η αναγκαία συγκολλητική ουσία για να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι ανεξάρτητοι προέρχονται από σχεδόν όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης και Σπαρτιατών.

Το κύριο εμπόδιο για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας είναι οι «Σπαρτιάτες»: οι μισοί από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές προέρχονται από αυτό το κόμμα, γεγονός που δυσκολεύει τη συνεργασία τους με τους υπόλοιπους επτά βουλευτές που προέρχονται από το «συνταγματικό τόξο».

Αυτή η κομματική καταγωγή «φρενάρει» την προσπάθεια να συγκεντρωθούν 10 βουλευτές πρόθυμοι να ιδρύσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόμμα των Σπαρτιατών λειτουργεί ως ο «μέγας χορηγός» της ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς έχει χάσει επτά από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης).

Οι υπόλοιποι επτά βουλευτές προέρχονται από διαφορετικά κόμματα: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).

Μια ιδιαίτερη πτυχή αυτής της ομάδας είναι ότι οι Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας, είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Για τους βουλευτές που προέρχονται από τη ΝΔ, κανένας μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένος να ενταχθεί σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Μάριος Σαλμάς, ο τελευταίος ανεξάρτητος βουλευτής, κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις μελλοντικές του κινήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης συνεχίζει να στηρίζει τις κυβερνητικές νομοθεσίες και έχει δηλώσει ότι θα το πράττει στο εξής, ελπίζοντας ότι η μνήμη των ψηφοφόρων θα είναι βραχεία, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να είναι υποψήφιος ξανά με τη Νέα Δημοκρατία.

Τι είχε γίνει στο παρελθόν με τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Στις 21 Νοεμβρίου 2013, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές ίδρυσαν την κοινοβουλευτική ομάδα «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές».

Οι βουλευτές αυτοί, οι Παραστατίδης, Λοβέρδος, Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς, Νικολόπουλος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μπόλαρης και Σταυρογιάννης, προέρχονταν από διάφορα πολιτικά κόμματα, αλλά αποφάσισαν να συνεργαστούν για να αποκτήσουν τα προνόμια που παρέχει ο κανονισμός της Βουλής.

Με αυτή τους την κίνηση, επιδίωξαν να ενισχύσουν την παρουσία τους και να επωφεληθούν από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Μέχρι τη διάλυση της τότε Βουλής, 31 Δεκεμβρίου 2014, προστέθηκαν οκτώ ακόμη βουλευτές, ανάμεσά τους και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία παραμένει η μόνη εν ενεργεία βουλευτής από τους 19, αλλά πλέον είναι εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα