Συγκλονίζουν οι επιζώντες στην 80η επέτειο του Άουσβιτς: «Το μόνο που έκαναν ήταν να σκοτώνουν ανθρώπους»

21:03 27/1/2025 - Πηγή: Dimosio

Επιζώντες του Άουσβιτς επέστρεψαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να τιμήσουν την 80ή επέτειο της απελευθέρωσής τους. Αντικρίζοντας ξανά τα κτήρια όπου εκτυλίχθηκαν ανείπωτες φρικαλεότητες, θυμήθηκαν τις μαρτυρικές στιγμές σε έναν χώρο που έμεινε στην ιστορία ως το σκηνικό της μεγαλύτερης μαζικής εκτέλεσης ανθρώπων.

Φορώντας κασκόλ με μπλε και άσπρες ρίγες, που παραπέμπουν στις στολές των κρατουμένων, οι επιζώντες άναψαν κεριά και κατέθεσαν στεφάνια στο «Τείχος του Θανάτου», το σημείο όπου χιλιάδες άνθρωποι εκτελέστηκαν.

Οι
προειδοποιήσεις

Ο Ronald S. Lauder, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, μιλώντας εκ μέρους των σημαντικών δωρητών του μουσείου του Άουσβιτς, απηύθυνε μια συγκλονιστική προειδοποίηση για την ανησυχητική άνοδο του αντισημιτισμού.

«Πριν από δέκα χρόνια, το 2015, ο επιζών του Άουσβιτς, ο Ρόμαν Κεντ, βρισκόταν εδώ σε αυτό το βήμα στην 70ή επέτειο της απελευθέρωσης. Είπε αυτά τα λόγια: Δεν θέλουμε το παρελθόν μας να είναι το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε, προσθέτοντας:
«Ο Ρόμαν Κεντ πέθανε έξι χρόνια αργότερα, αλλά τα λόγια του μας στοιχειώνουν σήμερα, γιατί αν ο Ρόμαν Κεντ ήταν εδώ και έβλεπε τι συνέβαινε στους Εβραίους σε όλο τον κόσμο το 2025, θα έκλαιγε».

Αναφερόμενος άμεσα στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, είπε: «Αυτό που έγινε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και αυτό που συνέβη εδώ στο Άουσβιτς, έχουν ένα κοινό νήμα: το πανάρχαιο μίσος για τους Εβραίους. Σήμερα, βλέπουμε ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, ακόμη και την Αυστραλία.

Σήμερα, Εβραίοι καθηγητές έχουν απολυθεί. Σήμερα, στα εβραϊκά παιδιά έχουν πει να κρύβουν κάθε εξωτερικό σημάδι ότι είναι Εβραίοι. Σήμερα, γίνονται μαζικές διαδηλώσεις κατά των Εβραίων. Σήμερα, βλέπουμε χυδαία σχόλια σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε σας θυμίζω ότι δεν είμαστε στο 1933 ή στο 1939. Είμαστε στο 2025. Το μίσος για τους Εβραίους είχε τους πρόθυμους υποστηρικτές του τότε, και τους έχει και τώρα».

Προειδοποίησε ρητά κατά της «αδιαφορίας» απέναντι στον αυξανόμενο αντισημιτισμό, λέγοντας ότι «τα μαθήματα του Άουσβιτς δεν αφορούν μόνο τους Εβραίους, αφορούν ολόκληρο τον κόσμο».

«Σήμερα, δεν μπορώ να σταθώ εδώ και να κοιτάξω αυτούς τους επιζώντες και να πω ότι όλα είναι εντάξει, όπως έκανα στο παρελθόν. Επειδή δεν είναι όλα εντάξει».

Ας πάρουμε στα σοβαρά τους εχθρούς της δημοκρατίας

Ο επιζών του Άουσβιτς Leon Weintraub, μιλώντας νωρίτερα, κάλεσε «τους νέους να είναι ευαίσθητοι σε όλες τις εκφράσεις μισαλλοδοξίας και μνησικακίας προς τους διαφορετικούς», ενώ παράλληλα προειδοποίησε για την άνοδο των «εχθρών της δημοκρατίας».

«Ας είμαστε πολύ σοβαροί και ας πάρουμε στα σοβαρά αυτό που κηρύττουν οι εχθροί της δημοκρατίας. Επιδιώκουν πραγματικά να εφαρμόσουν τα συνθήματα που προωθούν, αν καταφέρουν να αποκτήσουν την εξουσία.

Πρέπει να αποφύγουμε το λάθος της δεκαετίας του 1930, όταν ο κόσμος απέτυχε να πάρει στα σοβαρά το ναζιστικό καθεστώς και υποτιμήθηκαν τα σχέδιά του να δημιουργήσει ένα κράτος απαλλαγμένο από Εβραίους, Ρομά και ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις ή ασθενείς ή όσους θεωρούνταν ακατάλληλοι για να ζήσουν».

Ο Weintraub επεσήμανε επίσης την ύπαρξη ακροδεξιών εθνικιστικών κινημάτων στην Πολωνία και «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

«Με θλίβει βαθύτατα να βλέπω σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη χώρα μας [Πολωνία], ναζιστικού τύπου στολές και συνθήματα να παρελαύνουν ανοιχτά σε πορείες, να δηλώνουν περήφανα εθνικιστές και να ταυτίζονται με τις ναζιστικές ιδέες, με την ιδεολογία … που δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους που θεωρούνταν υπάνθρωποι- αυτή η ιδεολογία που διακηρύσσει την εχθρότητα και το μίσος προς τους άλλους, θεωρεί τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ομοφοβία ως αρετές.

Η «φονική μηχανή» των ναζί στο Άουσβιτς

Η 94χρονη Τζανίνα Ιβάνσκα ανέβηκε στο βήμα για να μοιραστεί την ιστορία της. Σήμερα είναι καθολική, και όχι Εβραία, ωστόσο συνελήφθη από τους ναζί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944, όταν οι Πολωνοί προσπάθησαν να διώξουν τις γερμανικές δυνάμεις.

Οι ναζί εκτόπισαν 13.000 κατοίκους της Βαρσοβίας στο Άουσβιτς, ανάμεσά τους και η Ιβάνσκα, που ήταν μία από τους περίπου 6.000 νέους που έφτασαν στο στρατόπεδο τον Αύγουστο του 1944. Ζούσε στην περιοχή Wola της Βαρσοβίας, όπου υπολογίζεται ότι 50.000 κάτοικοι δολοφονήθηκαν ως αντίποινα για την εξέγερση.

Η Τζανίνα περιέγραψε τη «φονική μηχανή» των ναζί στο Άουσβιτς, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τους Εβραίους, 21.000 Σίντι (Ρομά της Κεντρικής Ευρώπης) δολοφονήθηκαν επίσης. «Μέσα σε μία νύχτα, ο Γιόσεφ Μένγκελε είχε στείλει τους εναπομείναντες ζωντανούς της φυλής στους θαλάμους αερίων διότι θεωρούσε πως δεν χρειάζονταν πια για τα πειράματά του».

Στην αρχή της ομιλίας της, περιέγραψε πως το Άουσβιτς ξεκίνησε ως στρατόπεδο για ενήλικες Πολωνούς και στη συνέχεια επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει ανηλίκους και χιλιάδες Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου.

«Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί έγιναν αντικείμενα δοκιμής για το ποιο αέριο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Οι χειμώνες εδώ ήταν πραγματικά τραγικοί, φτώχεια, σκληρή δουλειά, λίγο φαγητό… Αν δεν σου άρεσε κάτι, θα σε σκότωναν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «12.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς το 1942 και επέζησαν 500».

Η Ιβάνσκα τόνισε πως «Δεν ήταν στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου όταν η φονική μηχανή ξεκίνησε την επιχείρησή της. Το μόνο που έκαναν ήταν να σκοτώνουν ανθρώπους».

Οι Εβραίοι και οι Ρομά θεωρούνταν απάνθρωποι και εξοντώνονταν, εξήγησε, ενώ πειράματα γίνονταν σε παιδιά και νεογέννητα. «Τι γιορτάζουμε σήμερα; Γιορτάζουμε την απελευθέρωση – όταν το στρατόπεδο σταμάτησε τη λειτουργία του», δήλωσε, προσθέτοντας πως όταν απελευθερώθηκε το Άουσβιτς, μόλις το 5-10% των κρατουμένων επέζησε, καθώς 100.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε άλλα στρατόπεδα.

Κλείνοντας την ομιλία της, επικαλέστηκε τα λόγια μιας Πολωνής συγγραφέα και δοκιμιογράφου: «Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να προβλέπουν καλύτερα τις συνέπειες των πράξεών τους».

Κάντε κάτι καλό – ό,τι μπορείτε, με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του μουσείου του Άουσβιτς, Πιοτρ Τσιβίνσκι, απηύθυνε έκκληση για την προστασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος και του Άουσβιτς:

«Το Άουσβιτς είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας. Κάθε γενιά χρειάζεται έναν φακό για να αξιολογήσει την εποχή της… Η μνήμη πονάει. Η μνήμη βοηθάει. Η μνήμη καθοδηγεί. Η μνήμη προειδοποιεί. Η μνήμη ευαισθητοποιεί. Η μνήμη υποχρεώνει. Ποιος είσαι χωρίς μνήμη; Χωρίς μνήμη, δεν έχεις ιστορία. Δεν έχεις εμπειρία, ούτε σημείο αναφοράς.

Αν δεν έχετε μνήμη, μπορεί να μην ξέρετε ποιο μονοπάτι να επιλέξετε. Και αν πραγματικά δεν έχεις μνήμη, να είσαι σίγουρος: οι εχθροί σου θα σχεδιάσουν για σένα.. Κάντε κάτι καλό – ό,τι μπορείτε, με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε. Κάντε το για τους άλλους, και κάντε το χωρίς να ξεπερνάτε τις δυνατότητές σας. Αλλά κάνε κάτι. Δράστε».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα