Συντάξεις: Χωρίς αυξήσεις για το 2025 λόγω εισφοράς αλληλεγγύης

Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι όσοι έχουν μεικτή κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το νέο έτος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για το 2025, καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα τα δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η

υπουργός Κεραμέως υπογραμμίζει ότι «ο στόχος της ρύθμισης είναι διπλός. Από τη μία πλευρά, αποσκοπεί να αποφευχθεί δημοσιονομική επιβάρυνση φέτος, ενώ παράλληλα επιδιώκει να διασφαλίσει μια αντίστοιχη ισορροπία και για το επόμενο έτος».

Συγκεκριμένα, για την εισφορά θα επιβάλλεται κράτηση στην 1η κλίμακα συντάξεων ύψους 3%, στη 2η κλίμακα 6%, στην 3η κλίμακα 7%, και στην 4η κλίμακα 9%. Στην 5η κλίμακα θα υπάρχει μείωση 10%, στην 6η 12%, στην 7η 13% και στην 8η 14%.

Οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις ανά συνταξιούχο θα κυμαίνονται, ανάλογα με την κλίμακα, από 504 έως 5.880 ευρώ ετησίως. Από την εφαρμογή της εισφοράς, το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει περίπου 10 δισ. ευρώ από το 2010 έως σήμερα.

Έντονες αντιδράσεις

Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους συνταξιούχους, οι οποίοι ζητούν άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου να διασφαλίσουν την πλήρη καταβολή των συντάξεών τους και τις αυξήσεις που αναμένονται το 2025 από την υπουργό Εργασίας. Επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή στερεί από χιλιάδες δικαιούχους τις προγραμματισμένες αυξήσεις (2,2% – 2,5%) για το νέο έτος.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), Νίκος Χατζόπουλος, δήλωσε: «Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και αποκαλύπτονται με πονηρό τρόπο από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ένας “διορθωτικός μηχανισμός” ώστε κανείς συνταξιούχος να μην βλέπει μείωση, ενώ παίρνει αύξηση».

Αν και η δήλωση ακούγεται θετική, σύμφωνα με τον Χατζόπουλο, κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, καθώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία έπρεπε να καταργήσει, ως «μπαμπούλα» για να περικόψει και πάλι χιλιάδες συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε αποστείλει επιστολή στις 30 Μαΐου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενημερώνοντάς τον για την τεράστια αδικία που υφίστανται χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν την ΕΑΣ, αν και δεν θα έπρεπε.

«Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι ένα μνημονιακό μέτρο που επιβάλλει χαράτσι από το 2010 για κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ», εξήγησε ο Χατζόπουλος, προσθέτοντας ότι «η εισφορά κυμαίνεται από 3% έως 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά.

Επιπλέον, υπάρχει ξεχωριστό χαράτσι για τις επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και άνω. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά άδικο μέτρο, και το ΕΝΔΙΣΥ έχει ζητήσει επίσημα την κατάργησή του, καθώς και την επιστροφή των περίπου 9,5 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας στους δικαιούχους».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια για το γεγονός, μιας και η επιστολή εστάλη στις 30 Μαΐου!

Αντ’ αυτού, η Κεραμέως και το επιτελείο της, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, αποφάσισαν να μετατρέψουν την ΕΑΣ σε “κόφτη” των αυξήσεων για τις συντάξεις».

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ διευκρινίζει: «Για να γνωρίζουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι τι πρόκειται να συμβεί: Αρχικά θα ανακοινωθεί η αύξηση “ψίχουλα” 2,2 – 2,5%, η οποία θα ενσωματωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή θα κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία όσες συντάξεις, λόγω της αύξησης, θα υπερβαίνουν τα όρια της ΕΑΣ, θα μένουν κάτω από αυτά! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για μια σύνταξη των 1.390 ευρώ μεικτά (για να χρησιμοποιήσουμε ποσά που η ίδια η κ. Κεραμέως ανέφερε στην τηλεοπτική της συνέντευξη), μια αύξηση 2,5% στο ανώτατο επίπεδο θα απέφερε ένα πρόσθετο ποσό 34,75 ευρώ τον μήνα. Άρα θα έπρεπε τον Ιανουάριο ο δικαιούχος αυτής της σύνταξης να λάβει 1.424,75 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 3%, άρα η απώλεια θα ήταν 42,74 ευρώ. Συνεπώς, ο συνταξιούχος θα έβλεπε σύνταξη 1.382,05, δηλαδή μικρότερη κατά 7,95 ευρώ, από τα 1.390 μεικτά ευρώ που λάμβανε.

Τα νέα δεδομένα όμως που θεσμοθετεί η Κεραμέως είναι ότι καμία αύξηση δεν πρέπει να οδηγεί σε μείωση συντάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στο ίδιο παράδειγμα, ότι η σύνταξη δεν πρέπει να είναι 1.401 ευρώ, διότι θα υποστεί εισφορά αλληλεγγύης.

Αντίθετα, στο παράδειγμά μας, η αύξηση θα είναι τέτοια, ώστε η σύνταξη να μην υπερβεί τα 1.400 ευρώ, ακριβώς για να μην ενεργοποιηθεί το “χαράτσι” 3% της ΕΑΣ που επιβάλλεται στην αρχική κλίμακα! Έτσι η αύξηση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να περιοριστεί σε 9,73 ευρώ, δηλαδή θα είναι της τάξης του 0,7% μόλις και ο συνταξιούχος θα λάβει 1.399,73 ευρώ».

Συνολικά η Κεραμέως κόβει τις συντάξεις σε πάνω από 752.000 συνταξιούχους, που έχουν κράτηση στην εισφορά αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα η προσωπική διαφορά στερεί αυξήσεις «σε 700 χιλιάδες συνταξιούχους», λέει χαρακτηριστικά ο Χατζόπουλος.

Τέλος ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε: «Έχει οδηγηθεί η κατάσταση και σε στρεβλώσεις, αφού βλέπουμε ότι κάποιος παίρνει μια αύξηση ονομαστική και ουσιαστικά οδηγείται σε μείωση της σύνταξης».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συντάξεις, 2025,syntaxeis, 2025