Τα δύο βασικά «όπλα» της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επενδύσεων

09:33 3/11/2024 - Πηγή: Dimosio

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δύο βασικά εργαλεία για να επιταχύνει τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και να ενισχύσει τις επενδύσεις, κάτι που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Το πρώτο μέτρο αφορά τη διάθεση ενός σημαντικού πακέτου ύψους 3 δισ. ευρώ για την υποστήριξη μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων σε επιλεγμένους τομείς της εγχώριας παραγωγής.

Το δεύτερο μέτρο περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου πλαισίου κινήτρων και φοροαπαλλαγών, που στοχεύει στη διευκόλυνση των συγχωνεύσεων, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ισχυρές

και ανθεκτικές απέναντι στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.

Αυτή η δέσμη κινήτρων θα επικεντρώνεται στην προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογικών επενδύσεων και θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις για τις νέες βιομηχανικές επενδύσεις, ο στόχος είναι το πακέτο των 3 δισ. ευρώ (προερχόμενο από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους) να διοχετευθεί στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η ενίσχυση θα επικεντρωθεί σε επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη προσοχή στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας σε επιλεγμένους κλάδους, στους οποίους θα διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος του νέου πακέτου ενισχύσεων.

Οι συγκεκριμένοι τομείς που εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνουν την αμυντική βιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία και την κλωστοϋφαντουργία. Σκοπός των διαβουλεύσεων είναι να κατατεθούν σαφείς και φιλόδοξες επενδυτικές προτάσεις που θα συμβάλλουν στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό, ενισχύοντας έτσι το εμπορικό ισοζύγιο.

Οι επαφές αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν στους πρώτους μήνες του 2025, προκειμένου να ακολουθήσει η προκήρυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων, η υποβολή αιτήσεων και η διαδικασία εγκρίσεων για χρηματοδοτήσεις.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδυτικά σχέδια που είναι καινοτόμα, αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Επίσης, επενδύσεις που ξεπερνούν το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας θα χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές, απολαμβάνοντας επιπλέον κίνητρα καθώς και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις, θα εισαχθεί έκπτωση φόρου 30% για τρία χρόνια, που θα αφορά συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς μικρών επιχειρήσεων, εφόσον οι εταιρικές σχέσεις διαρκούν τουλάχιστον πέντε έτη.

Επιπλέον, θα υπάρξει έκπτωση για το σύνολο των δαπανών σε περιπτώσεις εξαγοράς μιας επιχείρησης από άλλη, με στόχο να ενισχυθούν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για την προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον κίνητρο της οριζόντιας συνολικής έκπτωσης 200% για δαπάνες σχετικές με επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.

Αυτές οι παρεμβάσεις αναμένεται να επιτρέψουν εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν από 250% έως και 315% σε περιπτώσεις συνεργασιών με startups, συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έντονη τεχνογνωσία.

Επιπλέον, θα εισαχθούν φορολογικά κίνητρα για τους Άγγελους Επενδυτές, με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης που υπολογίζεται για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα δύο βασικά «όπλα» της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επενδύσεων,