Τις δράσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού παρουσίασε η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης

10:51 20/6/2018 - Πηγή: Dimosio

Τις έως τώρα δράσεις και ενέργειες για το προσφυγικό και τα επόμενα βήματα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου χθες, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την βράβευσή του δήμου στον διαγωνισμό της LE MONDE «SMART CITIES 2018» για την συμβολή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που είναι σήμερα, 20 Ιουνίου.

«Έχουμε

πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία και είμαστε περήφανοι για αυτό καθώς σε μια περίοδο που η προσφυγική κρίση δεν φαινόταν ότι θα αγγίξει τον δήμο Θεσσαλονίκης πήραμε πρωτοβουλίες, μπήκαμε σε θολά νερά και με πολλά προβλήματα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που στη συνέχεια προέκυψαν».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, στις δομές του δήμου Θεσσαλονίκης και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω του προγράμματος React της ‘Υπατης Αρμοστείας φιλοξενούνται ετησίως περίπου 1000 πρόσφυγε,ς ενώ άλλοι 26 στο Φιλοξενείο στην Τούμπα.

Ο κ .Λεκάκης υποστήριξε πως τα οφέλη του προγράμματος αυτού, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω συνεργειών με άλλες ΜΚΟ και δήμους, είναι πολλαπλά, αφενός, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αφετέρου αυτό βοήθησε και την τοπική κοινωνία και την αγορά καθώς ενοικιάστηκαν διαμερίσματα που παρέμεναν επί χρόνια ανοίκιαστα.

Σύμφωνα με την διοίκηση του δήμου το πρόγραμμα βρίσκεται σε πληρότητα και έχει φτάσει το 100% των στόχων του ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα για την ενοικίαση νέων διαμερισμάτων.

«Στο προσφυγικό μόνος σου δεν μπορείς να δουλέψεις, για τον λόγο αυτό συστήσαμε ένα δίκτυο με άλλους δήμους και με τη αντιδημαρχία Αθηνών όπου ανταλλάζουμε καλές πρακτικές προσπαθώντας να οργανώσουμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την μη τυπική εκπαίδευση (ελληνομάθεια, ενισχυτική διδασκαλία, κέντρο ημέρας για παιδιά προσχολικής ηλικίας) η οποία δεν θα αφορά μόνο πρόσφυγες αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό» υπογράμμισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου.

Επιπλέον ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει ήδη ένα πλήρες πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία με στόχο την εργασιακή αποκατάσταση.

Το Συμβούλιο Μεταναστών και Προσφύγων ασχολείται με τις διαδικασίες που σχετίζονται με καθημερινά διαδικαστικά προβλήματα (υπηρεσιακά έγγραφα, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) ενώ παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επικοινωνία με δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Βέροια, τη Σκύδρα και τη Νάουσα αλλά και άλλους φορείς για να απασχοληθούν οι πρόσφυγες στον πρωτογενή τομέα όπου πάντα υπάρχει ανάγκη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, στον πρωτογενή τομέα, μέσω μιας διαδημοτικής συνεργασίας και εφόσον λυθούν διαδικαστικά ζητήματα με τα έγγραφα των προσφύγων, μπορούν να απορροφηθούν 15.000 άτομα. Με την ένταξη των προσφύγων στην εργασία θα αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα όπου όμως, όπως, σημειώθηκε τα περιστατικά είναι λίγα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη έρευνα του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το προφίλ των προσφύγων, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούλιο και θα βοηθήσει στον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συζητήσεις με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση του προγράμματος «Επανεκκίνηση» το οποίο θα αφορά την επανένταξή και στέγασή αστέγων (ντόπιων και προσφύγων). Οι άστεγοι θα διαμένουν για 18 μήνες σε διαμερίσματα και θα τους δίνεται η δυνατότητα συμβουλευτικής για εύρεση εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα