Τραγικός ο απολογισμός των πνιγμών – Ο Ιούλιος ο χειρότερος μήνας

10:50 27/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με τις αμέτρητες ακτές και το πλήθος των νησιών, η απόλαυση της θάλασσα θα πρέπει να συνοδεύεται με προσοχή και σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας, για την αποτροπή των πνιγμών, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τύπου του ΕΚΑΒ.

Κάθε χρόνο σχεδόν 250.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο πνιγμός αποτελεί την 3η κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που

σχετίζονται με τραυματισμούς παγκοσμίως.

Τα τελευταία πέντε έτη, ο μήνας που καταγράφονται τα περισσότερα θαλάσσια ατυχήματα είναι ο Ιούλιος ακολουθούμενος από τον Αύγουστο, ενώ η ώρα της ημέρας στην οποία συμβαίνουν οι περισσότεροι πνιγμοί είναι μεταξύ 12:00 και 13:00 το μεσημέρι.

Φέτος από την αρχή του έτους έως τις 23 Ιουλίου 2024, έχουν καταγραφεί 215 θανάσιμα ατυχήματα στις θάλασσες (εκ των οποίων τα 98 εντός του Ιουλίου).

Ο πνιγμός είναι ξαφνικός, σοκαριστικός και σιωπηλός με τους ανθρώπους συχνά να μην συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει μέχρι να είναι πολύ αργά. Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να συμβεί. Κύριες αιτίες είναι η άγνοια κολύμβησης, η έλλειψη στενής και αδιάλειπτης επίβλεψης παιδιών, η έλλειψη περίφραξης σε κολυμβητικές δεξαμενές, η κατανάλωση αλκοόλ, η μη λήψη ιατρικής συμβουλής όταν υφίσταται ιστορικό υποκείμενων νοσημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού (π.χ. καρδιολογικές παθήσεις, άνοια, επιληψία ή άλλες νευρολογικές παθήσεις), η αγνόηση της πρόγνωσης του καιρού και η αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε υδάτινες δραστηριότητες. Με τις σωστές ενέργειες, αυτό που μπορεί να συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί επίσης να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να:

Κολυμπάμε πάντα με παρέαΜπαίνουμε και βγαίνουμε σταδιακά από το νερόΚολυμπάμε πάντα παράλληλα με την ακτήΜην κολυμπάμε μετά από φαγητό ή ποτόΑποφεύγουμε να κολυμπάμε σε άγνωστα νεράΕπιβλέπουμε αδιάλειπτα τα μικρά παιδιάΣυμβουλευόμαστε τον ιατρό μας και λαμβάνουμε πρόσθετα προληπτικά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες τουΜην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας

ygeiamou.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραγικός, Ιούλιος,tragikos, ioulios