Τρένο Πηλίου: Καθημερινά δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών και τον Σεπτέμβρη

14:12 1/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Όλες τις ημέρες του Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσουν τα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών του Τρένου του Πηλίου, λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Θα λειτουργήσουν με ένα ζεύγος δρομολογίων (3800, 3801) πλην των ημερών 2, 3, 9, 16, 23 και 30 Σεπτεμβρίου.

Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από

τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται στην Άνω Γατζέα, για 15 λεπτά, για να συνεχίσει μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου 90 λεπτών. Μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλιών, η διαδρομή είναι γεμάτη από εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής.

Ξεχωριστό δείγμα, η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα, Καλόρεμα, στην περιοχή του Μαλακίου. Πλησιάζοντας στις Μηλιές το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.
Ο σταθμός Μηλιών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Από ‘δω ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών, που χτίστηκε πριν το 1741, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση. 

Το τρενάκι λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με ειδικό πρόγραμμα κυκλοφορίας, με 1 ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή. Ο συνολικός χρόνος διαδρομής είναι 1 ώρα και 30 λεπτά (με 15 λεπτά στάση για ξεμούδιασμα, καφέ, τσίπουρο και αναψυκτικά στο γραφικό σταθμό της Aνω Γατζέας).

Το Τρενάκι του Πηλίου αναχωρεί από τα Άνω Λεχώνια στις 10:00 (3800) και επιστρέφει από τις Μηλιές στις 15:00 (3801), με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Άνω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις της διαδρομής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις


Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρένο Πηλίου, Καθημερινά, Σεπτέμβρη,treno piliou, kathimerina, septemvri