Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία – Μέλος του ΡΚΚ οι δράστες

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την αιματηρή επίθεση σε εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, με τις αρχές να ερευνούν τα κίνητρα που οδήγησαν τους ένοπλους να επιτεθούν σε αυτή την εταιρεία.

Η γειτονική χώρα είναι σε βαρύ πένθος, καθώς σήμερα τελέστηκε η κηδεία του ταξιτζή που δολοφονήθηκε από δύο ενόπλους για να τους παραδώσει το όχημά του. Ο Murat Arslan, ιδιοκτήτης

και οδηγός του ταξί, βρήκε τραγικό θάνατο, και η σορός του τοποθετήθηκε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιχείρησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Οι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη του PKK. Με πέντε νεκρούς και 22 τραυματίες, οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει εντατικές έρευνες για να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με την επίθεση, η οποία φέρεται να συνδέεται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Οι υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, έχουν αναφέρει ότι το PKK ευθύνεται για την επίθεση, ενώ έχουν αποκαλύψει και τις ταυτότητες των δύο δραστών, οι οποίοι εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία.

Οι δράστες είναι ο Ali Örek, με το κωδικό όνομα «Rojger», καθώς και η Mine Sevjin Alçiçek, οι οποίοι συνδέονται με το PKK, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

TUSAŞ saldırısında şehit edilen taksi şoförü Murat Arslan'ın cenazesi, toprağa verildi

Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Arslan'ın ailesi ve yakınları katıldı.https://t.co/Gy65CDJrAq pic.twitter.com/iuw7S5shj5

milliyet.com.tr (@milliyet) October 24, 2024

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε την προδοτική τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ειρήνη της χώρας μας από τα εδάφη μας. Εύχομαι για άλλη μια φορά το έλεος του Θεού στους μάρτυρές μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας», είπε ο Γερλίκαγια, αφού έδωσε στο φως τα στοιχεία των δραστών.

Οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν τα αίτια πίσω από την επίθεση που έλαβε χώρα κατά της TUSAŞ, μίας από τις πιο σημαντικές εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η TUSAŞ ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1973 υπό την εποπτεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, με σκοπό να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ξένες χώρες στον τομέα της άμυνας.

Η εταιρεία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα.

Αεροπορικές πλατφόρμες όπως το επιθετικό και τακτικό αναγνωριστικό ελικόπτερο T129 ATAK, το βοηθητικό ελικόπτερο T70, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και AKSUNGUR, που κατασκευάζονται με τη συνεργασία της TUSAŞ, είναι κρίσιμες για τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της εταιρείας είναι το Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος KAAN, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη και συνιστά ορόσημο στην αεροπορική ιστορία της Τουρκίας. Το KAAN θα επιτρέψει στην Τουρκία να γίνει μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής αεροσκαφών 5ης γενιάς, όπως υποστηρίζει η Milliyet.

Ποια είναι τα πιθανά κίνητρα της επίθεσης

Ο γνωστός τούρκος αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ, μίλησε στην τουρκική εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει γιατί έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης η συγκεκριμένη εταιρεία, καταθέτοντας πιθανά κίνητρα.

«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Το πρώτο από αυτά είναι το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία …Το γεγονός ότι η Τουρκία αναπτύσσει τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας και αεροπορικής επίθεσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που χρειάζεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις προκαλεί και δυσφορία. Ιδιαίτερα μεταξύ των αντιπάλων της.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια τρομοκρατική επίθεση που να απορρέει από αυτό, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα; Θα μπορούσε να είναι αυτό», σημείωσε.

«Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη ένταση και αστάθεια, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Βλέπουμε και παρατηρούμε ότι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να εμπλέξουν την Τουρκία σε αυτή την αστάθεια. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επηρεάζεται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Επηρεάζει επίσης κατά κάποιο τρόπο τις διαδικασίες. Μαζί με αυτό, υπάρχει μια μεγάλη ένταση….Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να συνδέεται με αυτό».

Στη συνέχεια ο αναλυτής αναφέρθηκε στις σχετικές δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση. Αυτές οι δηλώσεις προηγήθηκαν της επίθεσης.

Συνεχίζει: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, εξαιρετικά αξιοσημείωτο και ύποπτο ότι υπάρχει μια συνάντηση των BRICS στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν.

Αυτό μου τραβάει πολύ την προσοχή. Διότι για πρώτη φορά, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ( σ.σ. η Τουρκία) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συνδεθεί με έναν γεωπολιτικό οργανισμό στον οποίο η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κύριοι παίκτες».

«Όταν διαβάζουμε τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αυτό είναι το κύριο θέμα που συζητούν περισσότερο, επικρίνουν περισσότερο την Τουρκία και διατυπώνουν τις μεγαλύτερες κατηγορίες εναντίον της. Από αυτή την άποψη, αν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τόσο μεγάλη δυσφορία, οι δυτικοί μηχανισμοί ασφαλείας είναι μάλλον πολύ πιο ενοχλημένοι», αναφέρει ο αναλυτής βλέποντας ακόμα και πιθανό δυτικό «δάκτυλο» πίσω από την επίθεση.

«Σε μια φάση γεωπολιτικής αναταραχής, είναι δυνατόν να έρθουμε αντιμέτωπη με μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση με στόχο τη χειραγώγηση των αποφάσεων του τουρκικού κράτους και των ιθυνόντων της Τουρκίας; Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να το εξετάσουμε ως πιθανότητα», συμπλήρωσε.

TUSAŞ'a terör saldırısında şehitlerin kimlikleri belli oldu

Saldırıda TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, makina mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan şehit oldu… pic.twitter.com/rCenZUFBYd

CNN TÜRK (@cnnturk) October 24, 2024

Τα πέντε θύματα της επίθεσης

Πέντε άνθρωποι, εκτός από τους δράστες, έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση, ενώ 22 άτομα τραυματίστηκαν. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (TUSAŞ) βρίσκονται η μηχανολόγος μηχανικός Zahide Güçlü, ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου Cengiz Coşkun, ο υπάλληλος Hüseyin Canmaz, ο αξιωματικός ασφαλείας Atakan Şahin Erdoğan, καθώς και ο οδηγός ταξί Murat Arslan, του οποίου το όχημα αρπάχτηκε από τους τρομοκράτες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη μετάβαση στον στόχο τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα