ΤτΕ: 11 δισ. ευρώ τα έσοδα από τουρισμό μεταξύ της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου

12:39 20/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Σημαντική αύξηση σημείωσε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα κατά το πρώτο επτάμηνο του 2024, με τα στοιχεία να δείχνουν άνοδο 11,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η αυξημένη τουριστική δραστηριότητα είχε άμεσο αντίκτυπο στις εισπράξεις, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 5,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 10,95 δισεκ.

ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, φτάνοντας στα 8,6 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών και της ανόδου των εισαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές υποχώρησαν κατά 1,3% (4,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές).

Οι εξαγωγές αγαθών, χωρίς τα καύσιμα, κατέγραψαν μείωση 2,7%, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% (5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, που αντικατοπτρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό, διευρύνθηκε επίσης, φτάνοντας στα 9,1 δισ. ευρώ, έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Στις ξένες άμεσες επενδύσεις, σημειώθηκε εισροή ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ροές απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού διαμορφώθηκαν στα 978,1 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αποδίδεται κυρίως στην άνοδο κατά 3,3 δισ. ευρώ των επενδύσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των υποχρεώσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο κατά 6,1 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και στην ενίσχυση των επενδύσεων των μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων, η οποία ανήλθε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις



Keywords
Τυχαία Θέματα
ΤτΕ, Ιανουαρίου – Ιουλίου,tte, ianouariou – iouliou