Ξυλόκαστρο: Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες – Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά

19:42 30/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Η φωτιά που καίει από χθες, 29/08, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας έχει πλέον μπει στην περιοχή της Ακράτας και κινείται προς το Μοναστήρι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός με ισχυρές επίγειες δυνάμεις να σπεύδουν στην περιοχή, ενώ στην κατάσβεση επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου η φωτιά να μην περάσει στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 5 οχήματα του Πυροσβεστικού Σταθμού Ακράτας, 3 οχήματα από Πάτρα, πεζοπόρο τμήμα από την ΕΜΑΚ

της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, Δασοκομάντο.

Οι κοινότητες Μοναστηρίου και Περιθωρίου -που βρίσκονται στα ορεινά της Αιγείρας- και οι γειτονικές τοπικές κοινότητες έχουν απευθύνει έκκληση για εθελοντική συμμετοχή κατοίκων.

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως πρόσθεσε «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής».

Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι.

Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί. Αν και οι άνεμοι έχουν υποχωρήσει, ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή, κυρίως δυτικά προς την Ευρωστίνα.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 390 πυροσβέστες, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε 16 ομάδες δασοκομάντος, υποστηριζόμενοι από 115 οχήματα. Επίσης, συμμετέχουν εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος, 24 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, επιχειρούν περιοδικά, με δύο από αυτά να έχουν αναλάβει το συντονισμό των προσπαθειών.

Εκτός ελέγχου η παραμένει η #φωτια που καεί από εχθές στη #Κορινθια.

Πυροσβεστικες δυνάμεις στήνουν γραμμές άμυνας στα όρια #Κορινθιας – #Αχαΐας καθώς οι φλόγες είναι ανεξέλεγκτες.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα εναέρια ωστε να προλάβουν όσο το δυνατόν πιο πολλές ρίψεις pic.twitter.com/qSvbvQVxQQ

— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) September 30, 2024

Δείτε φωτογραφίες:

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, προκαλώντας την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων έξι χωριών από τα σπίτια τους.

Δυστυχώς, δύο άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά κοντά στο χωριό Ελληνικό, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στο μαντρί ενός φίλου τους το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κορίνθου, Αναστάσιου Γκιόλη, ο ένας από τους δύο άνδρες ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο δεύτερος αναμενόταν να αποκτήσει το τρίτο του παιδί σε λίγους μήνες. «Ήταν ξεχωριστά παιδιά που με αγάπη για τους συγχωριανούς, έτρεξαν να βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Γκιόλης, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό με τους δύο άτυχους άνδρες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξυλόκαστρο, Υπάρχουν, – Μαίνεται,xylokastro, yparchoun, – mainetai