13η αξιολόγηση: Στο μικροσκόπιο 13 προαπαιτούμενα- «Κλειδί» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Μέχρι αύριο οι επικεφαλής των θεσμών θα βάλουν στο μικροσκόπιο με το το οικονομικό επιτελείο τα προαπαιτούμενα αλλά και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Κεντρικό βέβαια σημείο όλης της διαδικασίας είναι η πορεία των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και βέβαια η προσπάθεια για δημοσιονομικό «μάζεμα» .

Έτσι αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα πλάνα ελαφρύνσεων όπως τα σχέδια για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ

αλλά και τα ζητήματα με τη μονιμοποίηση άλλων φορολογικών μέτρων.

Με δεδομένο, πάντως, το ότι φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει ένα άκρως φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο για μάζεμα του πρωτογενούς ελλείμματος, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, αλλά και οι ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων, οι θεσμοί είναι πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με κινήσεις που απαιτούν δημοσιονομικό χώρο.

Πάντως μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΑΠΕΜΠΕ και το Open Tv ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το περίγραμμα των στόχων. «Επιπλέον, για την εφετινή χρονιά ισχύουν πρόσθετες, μη μόνιμες, ελαφρύνσεις, όπως είναι: η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η περαιτέρω συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και η κατάργησή του για νέους έως 29 ετών, καθώς και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (μεταφορές, καφές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφοι, τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια και σχολές χορού).

Πέρα από τα δημοσιονομικά και μια σειρά από δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος. .

Αναλυτικότερα αναμένεται να εξεταστούν παρακάτω μεταρρυθμίσεις:

1. Η μεταρρύθμιση του νέου ΕΝΦΙΑ για τον οποίο στόχος είναι η πληρωμή του θα ξεκινήσει νωρίτερα, τον Μάρτιο.

2. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων και εκκρεμών συντάξεων, που αποτελεί βασικό κριτήριο για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

3. Εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη αλλά και η πορεία του θέματος των κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια που έχουν μπει στην «ομπρέλα» του εν λόγω νόμου. Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, παρά την επιτάχυνση των πληρωμών στο τρίτο τρίμηνο του 2021 από την πλευρά του Δημοσίου προς τις τράπεζες, όσον αφορά τις εγγυήσεις επί δανείων οι οποίες έχουν καταπέσει, ο ρυθμός εκκαθάρισης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών.

4. Πορεία ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στα περιφερειακά λιμάνια.

5. Προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου προβλέπεται ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με τις εφαρμοστικές διατάξεις.

6. Επικύρωση δασικών χαρτών ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022. Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Ενέργειας έδωσε τετράμηνη παράταση προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές διορθώσεις στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στους πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις.

7. Μεταρρύθμιση λογιστικού σχεδίου για την κεντρική διοίκηση. Η ανάπτυξη του δεύτερου επιπέδου της λειτουργικής ταξινόμησης είναι ειδική δέσμευση για τα μέσα του 2022.

8. Αδειοδότηση επενδύσεων στην εκπαίδευση, ειδικά των οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης που προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2022.

9. Προώθηση του νέου πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλιο, αντί για το τέλος του έτους.

10. Εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων.

11. Εφαρμοστικές διατάξεις για τον προσδιορισμό της αναπηρίας στις παροχές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για δύο χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι.

12. Ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων αναμένεται τον Ιανουάριο. Θα συλλέγει, θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του Δημοσίου και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα περίπου 3.537 φορέων και 9.131 διαχειριστών,

13. Διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο όπου θα ορέπει να διατηρηθεί σταθερό το συνολικό κόστος της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συμβάλλει στη διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΝΦΙΑαξιολόγησηπροαπαιτούμενα
Keywords
Τυχαία Θέματα