2/3 γερμανικές εταιρίες δεν έχουν σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Μια νέα έρευνα του Ifo βγήκε στη δημοσιότητα και παρουσίασε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, αναφορικά με το σχέδιο των γερμανικών εταιριών στο θέμα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της νέας έρευνας του Randstad, που προέκυψε από ερωτήσεις σε μάνατζερ hr κάτω από το 1/3 των επιχειρήσεων στην Γερμανία έχει σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Όσο μικρότερη ήταν η επιχείρηση,

τόσο λιγότερα μέτρα είχαν σχεδιάσει. Ανάμεσα στις εταιρίες με περισσότερους από 500 εργαζομένους , το 60% έχουν πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για εταιρίες με πάνω από 50 εργαζόμενους το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 15%, αναφέρει η ερευνήτρια του ifo Johanna Garnitz.

Oι προσεγγίσεις διαφέρουν ανάλογα με τον οικονομικό τομέα. Η βιομηχανία είναι αυτή που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την ενεργειακή κρίση. Εκεί είναι που το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών – το 43% - έχουν προετοιμαστεί για πιθανές ελλείψεις. Στον τομέα των υπηρεσιών το ποσοστό ανέρχεται στο 25%, ενώ στο εμπόριο, στο 17%.

Δεδομένης της έλλειψης καταρτισμένων εργατών, οι εταιρίες δύσκολα σκέφτονται να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. Αντί αυτού προτιμούν το εργατικό τους δυναμικό να κάνει εντατικές υπερωρίες. Το μέτρο που αναφέρεται ως πιο ευρέως διαδεδομένο για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης στις εγκαταστάσεις, λέει η Garnitz.

Η πλειοψηφία των εταιρειών που έλαβε μέρος στην έρευνα σκέφτονται επίσης να επεκτείνουν την τηλεεργασία και την εργασία μερικής απασχόλησης. Οι ερωτηθέντες ισχυρίζονται ότι είναι σχεδόν απίθανο οι εταιρίες να περιορίσουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Λαμβάνοντας κανείς υπ' όψην τα ευρήματα της έρευνας, αλλά και τα πρόσφατα λόγια του Σόιμπλε για τα...διπλά πουλόβερ, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι μπροστά ένας δύσκολος χειμώνας, ακόμα και για άλλοτε στιβαρές οικονομίες, όπως η Γερμανική.

IfoΓερμανίαενεργειακή κρίσηεταιριαβιομηχανία
Keywords
Τυχαία Θέματα