288 διαγραφές εισηγμένων τα τελευταία 22 έτη-Πόσες είναι σήμερα

12:25 1/2/2021 - Πηγή: Reporter

To χρηματιστηριακό ταμπλό αδειάζει από εταιρίες που βρίσκονταν υπό αναστολή πολλά χρόνια αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των εισηγμένων καθώς από αύριο θ' απαριθμεί 166 εταιρίες εκ των οποίων οι 126 στη Κύρια Αγορά, οι 29 σε επιτήρηση, οι 2 σε αναστολή και 10 στην Εναλλακτική αγορά.

Ειδικότερα, από αύριο διαγράφονται οριστικά 5 εισηγμένες (4 που ήταν σε αναστολή και 1 μετοχή της Εναλλακτικής αγοράς), ανεβάζοντας σε 288 συνολικά τις εταιρίες που διεγράφησαν από το ΧΑ τα τελευταία 22 έτη (2000-2021).

Οι μετοχές που διαγράφονται είναι οι εξής: Κεραμεία Αλλατίνη

ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και η Eurobrokers, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαγραφή αποφασίστηκε επίσης και για τις ενταγμένες στην Εναλλακτική Αγορά μετοχές της εταιρείας DIVERSA A.E.B.E.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω 5 διαγραφές, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο, η Forthnet και η PaperPack οι οποίες στη διάρκεια της παρελθούσης χρήσης άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι νέες διοικήσεις των εισηγμένων έχουν εκδηλώσει τη πρόθεση να οδηγήσουν τις μετοχές των εταιριών εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Η σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών στα χρόνια της κρίσης αλλά και αμέσως μετά τη φούσκα του 1999 ήταν η βασική αιτία να ανθήσει η βιομηχανία των δημοσίων προτάσεων και εξαγορών από offshore εταιρίες και μάλιστα πολλές φορές ιδιοκτησίας των βασικών μετόχων. Οι εξαγορές αυτές και οι δημόσιες προτάσεις έγιναν με ληστρικούς πολλές φορές όρους εις βάρος των μικρομετόχων. Παράλληλα αρκετές εισηγμένες διαγράφηκαν από το ΧΑ λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Ειδική κατηγορία αποτελούσαν επίσης οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών εταιριών καθώς η πολιτική αυτή των ομίλων είναι να παραμένει η μητρική εταιρία στις βασικές μεγάλες αγορές και να αποχωρούν οι θυγατρικές από τα περιφερειακά χρηματιστήρια όπως είναι και η Αθήνα.

Δεν προσελκύει νέες εταιρίες το Χρηματιστήριο. Εδώ και μία τετραετία έχει πάψει να αποτελεί πόλο εισαγωγής νέων εταιριών αφού η φετινή είσοδος της Interlife αποτελεί τη πρώτη εισαγωγή μετά από 3,5 χρόνια.

Η τελευταία εισαγωγή μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. έγινε πριν από 3,5 χρόνια και αφορούσε στην Briq ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Φέσσα. Και πριν από αυτή είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2017 η είσοδος του ΑΔΜΗΕ ενώ ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η εισαγωγή των μετοχών της Intercontinental ΑΕΕΑΠ και τέλος τον Ιούλιο του 2014 είχε γίνει η εισαγωγή των μετοχών της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε 3 διαγραφές (Αθηνά, Κορρρές και Αιολική Επενδύσεων).

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι 3 είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα το ζητούμενο για την χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για μικρές εταιρίες να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρίες με διεθνή αναγνώριση που θα δυναμώσουν και την χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Η έλευση της πανδημίας πάγωσε το ενδιαφέρον για την εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες ΑΕΕΑΠ, όπως η Noval Property(θυγατρική του ομίλου Viohalco), η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη, η Orilina, η Nάστης και η Trade Estates(θυγατρική του ομίλου Fourlis).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Χρηματιστήριο Αθηνώνεισηγμένεςδιαγραφές μετοχώνμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα